cf2754c5e88a70608f80bac67c4b694b

USA:s president Donald Trump i Vita huset på onsdagen. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Ukraina måste ge upp mark för att nå fred med Ryssland, enligt USA. Men president Donald Trumps utspel om ett slut på kriget genom förhandlingar garanterar inte att en fred är inom räckhåll. – Det är ett politiskt spel. Han skapar en rökridå för att han måste göra någonting, säger Arkady Moshes vid Utrikespolitiska institutet.

Ukraina får inte gå med i Nato och måste dessutom ge upp landområden till Ryssland. Annars kan det inte bli fred, enligt USA.

Utspelet ska ses i ljuset av Donald Trumps tidigare löfte om ett snabbt slut på Ukrainakriget. Den utfästelsen är en stor anledning till att presidenten nu vill visa att han arbetar för att uppfylla sina vallöften, enligt Arkady Moshes, programdirektör vid Finlands UI.

– Han försöker visa att han är redo att få saker gjorda, att han kommer att gå vidare med förhandlingar, men vi måste inte ta hans uttalande bokstavligt i nuläget, säger han.

"Helt oförutsägbart"

Sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina för snart tre år sedan har president Vladimir Putin inte gjort eftergifter när det gäller regimens mål med kriget. Och Ryssland är en erkänt tuff förhandlare, poängterar Arkady Moshes.

– Jag skulle inte vilja förutspå några framgångar från denna förhandling, för när Trump inser att Ryssland inte kommer att göra eftergifter kommer han behöva påtryckningsmetoder, och vart det tar vägen vet vi inte. Läget är helt oförutsägbart.

– Men Trump kommer i vilket fall att vinna, eftersom han kan säga att han har försökt.

Nu ser försöken att fastställa Ukrainas öde ut att avhandlas mellan stormakterna USA och Ryssland, med både Europa och Ukraina som åskådare i stället för deltagare.

Efter eget huvud

Donald Trump brukar gå efter eget huvud, säger Jan Hallenberg, statsvetare vid svenska UI. Men hur Trumps partikamrater ställer sig till en fredsförhandling där utgångspunkterna ser ut att vara uppradade till Rysslands fördel återstår att se.

– Och så har han en speciell relation till Putin som väl delvis är att han ser någon sorts likhet mellan de två som auktoritära ledare, säger han.

Trump och Putin har framför allt två saker gemensamt, enligt Arkady Moshes. Den första är att ingen av dem ser Europa som viktigt.

– För Putin handlar det om Rysslands suveränitet, för Trump handlar det om egot. Men i grund och botten ser de helt enkelt inte Europa som en spelare.

Den andra gemensamma nämnaren är enligt Moshes att de inte tycker att utrikespolitik kan byggas på värderingar.

– De anser att det handlar om makt och pengar, att värderingar är till salu.

Läs fler nyheter