
Studie: Hundar stör och är dåliga för miljön
En man och hans två hundar njuter av solnedgången. Eller blir vattnet förorenat och fåglarna skrämda? Arkivbild. Bild: Michael Probst/AP/TT
Vilda djur störs, bajs förorenar vattendrag och mat gör ett enormt klimatavtryck. En ny studie har undersökt hur hundar påverkar miljön.
Människans bästa vän kanske inte är miljöns värsta fiende, men ställer till mer skada än vad många tror, visar studien från New Curtin University i Australien.
Till exempel stör även kopplade hundar djurlivet i naturen.
”Förutom att jaga vilda djur lämnar hundar dofter, urin och avföring efter sig som kan störa djuren långt efter att hundarna har lämnat området”, säger professor Bill Bateman, som lett studien, i ett pressmeddelande.
Han pekar på amerikanska studier som visat att hjortar, rävar och lodjur är mindre aktiva eller helt undviker områden där hundar rastas regelbundet, även när hundarna inte är där.
Förorenar vatten
Men det är inte bara vilda djur som påverkas. Hundarnas avföring bidrar till att vattendrag förorenas och får följder för växtlivet. Behandlingar mot olika parasiter kan medföra att kemikalier förs ut i vattnet.
Dessutom står djurmaten för ett avsevärt klimatavtryck. En hund på tio kilo, som konsumerar drygt 500 kalorier per dag, orsakar klimatutsläpp på 828 kilo koldioxidekvivalenter per år om den äter torrfoder, enligt en universitetsstudie från São Paulo, Brasilien, 2022. Våtfoder minskar dock klimatavtrycket avsevärt, till 6,5 kilo.
Men det är inte lätt att ställa om. Enligt studien är bara 12–16 procent av hundägarna beredda att betala mer för miljövänligare hundmat. Många är också helt ovetande om vilken klimatpåverkan deras husdjur har.
Kan inte ignorera
Bill Bateman vill inte förringa hundarnas betydelse för oss människor, men vill att fler får upp ögonen för problemen. Han efterlyser bättre samarbete mellan hundägare, miljögrupper och beslutsfattare för att hitta balans mellan djurägande och miljöhänsyn.
"Det stora antalet sällskapshundar i världen, i kombination med oinsatta eller slappa beteenden hos vissa ägare, driver på miljöproblem som vi inte längre kan ignorera.”
Husdjur och klimatpåverkan
- Hur hund- och kattmat påverkar miljön är relativt outforskat, men enligt en amerikansk studie från 2017 stod hundar och katter för ungefär 30 procent av den miljöpåverkan som köttkonsumtionen i USA medför. Om detta hade varit ett land skulle det hamna på femte plats i den globala köttkonsumtionen, efter Ryssland, Brasilien, USA och Kina.
- En kinesisk studie tyder på att det ekologiska fotavtrycket – eller "tassavtrycket" – från alla katter och hundar i Kina motsvarar avtrycket från mellan 70 och 245 miljoner kineser.