Åbo Akademi inleder omställningsförhandlingar – "Hade inte räknat med så stor nedskärning"
Åbo Akademi tvingas spara och inleder nu omställningsförhandlingar. Bild: Ari Sundberg
Omställningsförhandlingarna väntas pågå fram till slutet av januari. Huvudförtroendeman Ole Karlsson hoppas fortfarande att antalet uppsägningar ska bli färre än nu befarat.
Enligt den preliminära bedömningen kan 53 anställda bli uppsagda då Åbo Akademi nu inleder omställningsförhandlingar. Därtill bedöms 145 anställda kunna stå inför omplaceringar eller omskolningar.
Personalen meddelades om omställningsförhandlingarna på torsdag morgon. De inleds på måndag, den 9 december, och väntas pågå fram till slutet av januari.
Orsakerna till omställningsförhandlingarna uppges vara både ekonomiska och produktionsrelaterade skäl, samt en omorganisering av verksamheten.
Omorganiseringen och eventuella uppsägningar ska inte gälla personal som har hand om undervisning och forskning vid fakulteterna. Därtill berörs inte anställda vid Vasa övningsskola. Permitteringar kan bli aktuella för hela personalen, med undantag för anställda vid Vasa övningsskola och tidsbundet anställd personal.
Åbo Akademi har flera år visat betydande underskott och omorganiseringen beskrivs nu som ett sätt att anpassa ekonomin på längre sikt. Enligt styrelsens preliminära beräkningar behöver Åbo Akademi skära ner personalkostnaderna med minst tre miljoner euro på årsnivå.
Rektor Mikael Lindfelt säger att akademin flera år har levt över sina tillgångar.
– Nu är det läge att se över det här, för det går inte att fortsätta på den här vägen. Vi har gjort bedömningen att det är nu skutan måste vändas och vi måste agera.
Lindfelts bedömning är att studerande inte ska påverkas av situationen, vare sig nu så länge omställningsförhandlingarna pågår eller då möjliga uppsägningar har verkställts.
Mikael Lindfelt tillträdde som rektor för Åbo Akademi i februari 2022. Bild: Marcus Lillkvist/arkiv
"Det känns bedrövligt"
Kort efter beskedet till personalen säger Ole Karlsson, huvudförtroendeman för personalföreningen vid Åbo Akademi, att hans första tanke är bedrövelse.
– Här var vi också 2015-2016. Det känns bedrövligt att vi igen är i en sådan här svår situation, som dels beror på statens politik och dels på att Åbo Akademi inte nått de resultat vi strävat efter.
Han säger att man från personalhåll varit medvetna om att något är på kommande. Styrelsen för Åbo Akademi gav för en dryg vecka sedan rektor Lindfelt i uppdrag att bereda någon form av omorganisering.
– Förstås befarade man att det kunde bli en nedskärning och nu kom den. Jag uppfattar att den är väldigt stor, jag hade inte räknat med en så här stor nedskärning.
Förhoppningen är nu enligt Karlsson att under förhandlingsveckorna lyckas sänka siffran för hur många som kan drabbas av uppsägning.
– Men med tanke på att det uttalats en väldigt specifik siffra, 53, så tyder det ju på att siffran är väldigt noga uträknad och det gör det till en stor utmaning. Och jag vet ju att rektorn har försökt sitt bästa att hitta en lösning som skulle orsaka så lite skada som möjligt. Ingen ledare vill skära ner sin verksamhet.