Alexander gör succé på Tiktok – pepparkakshuset beundras av miljoner
Alexander Enkvists pepparkakshus blev viralt på Tiktok. Bild: Matias Risikko/Alexander Enkvist
Alexander Enkvist studerar till byggnadsingenjör, men redan nu når hans hemmabyggen miljonpublik.
Två miljoner har sett Alexander Enkvists pepparkakshus som föreställer Helsingfors domkyrka. Det är 75 centimeter brett och har en höjd på 80 centimeter.
– Jag var inte beredd på det här. Vid 200 000 visningar tänkte jag att jag måste ta bort klippet men det fick stå kvar, säger Alexander Enkvist, pepparkakshusarkitekt.
För två år sedan gjorde han ett pepparkakshus av Ulriksdals slott, och även det var ett 100 procent ätbart pepparkakshus. 252 utkarvade fönster, fyra satser pepparkaksdeg, tre satser glasyr och cirka 50 arbetstimmar blev till sist slottet som ställdes ut i Slottsträdgården Ulriksdal.
Helsingfors domkyrka blev ett stundvis väldigt utmanande projekt, men efter några feldimensioneringar kunde han slutföra det.
– Det kommer nu som då en kommentar om att jag måste ställa ut pepparkakshuset eller gå med i en tävling. Men jag är inte så tävlingsinriktad. Jag vill inte jämföra. Det här är min hobby och jag tycker om att göra pepparkakshus.
Alexander Enkvists pepparkakshus föreställer Helsingfors domkyrka. Bild: Privat
Idén fick han när han träffade sin bror som bor i Helsingfors. Domkyrkan var en sådan slående upplevelse att Enkvist tänkte att den måste bli nästa pepparkakshus-projekt. Det tog en månad så var han klar.
– Jag tror jag använde minst dubbelt så mycket deg och glasyr med detta jämfört med Ulriksdal.
Även om två miljoner sett pepparkakshuset och gapat i beundran är Enkvist modest med resultatet.
– Jag lyckades inte med allting. Men jag tycker att det stora hela blev bra. Pelarna var det absolut svårast att göra. Jag blev riktigt irriterad på dem och fick slipa och göra om dem flera gånger. Pelarna tog åtminstone en vecka.
Kupolerna var faktiskt det lättaste i själva bygget.
– Jag gräddade dem i en passande form, nästan så att degen brändes vid. På det sättet fick de en stark struktur som håller.
Inuti kyrkan kommer ett varmt sken från fönster som även de är gjorda av något ätbart, nämligen en sockerblandning. Men det är arbetet med glasyren och att rita vackra detaljer som får Enkvist att tända till mest.
Intresset att bygga pepparkakshus kommer från barndomstiden och från hans kusins mor.
– Hon gjorde alltid så fina pepparkakshus. Vi fick sedan slå sönder huset och äta av det. Det var höjdpunkten på julen. Jag tänkte att jag också vill göra något så fint. I början såg husen ut som en katastrof, men man lär sig med tiden.
I år tänker han även göra ett pepparkakshus av Ulriksdals slottskapell.
Till den som lätt ger upp sina drömmar med att bygga unika pepparkakshus har han några råd.
– Man måste vara beredd på att det kommer gå sönder. Jag har gjort minst fem delar på nytt. De har knäckts av för materialet är ju så skört, det är mat och inte tänkt att finnas för evigt. Om man vill träna på tålamodet så bör man ta vara på tillfällena när man når ett delmål. Man måste tänka att det blir nog bra, det tar bara tid.
Så här ser originalet ut. Bild: Johanna Österholm
Domkyrkan
- Domkyrkan, som reser sig på norra sidan av Senatstorget, är en scen för nationella och akademiska festgudstjänster och en av Helsingfors populäraste turistsevärdheter.
- Kyrkan är en del av Helsingfors empirecentrum och ett landmärke för dem som närmar sig staden från havet. Den har blivit en symbol för hela Helsingfors.
- Den nuvarande huvudkyrkan i Helsingfors stift, som burit namnen Nikolajkyrkan och Storkyrkan, blev färdig 1852.
- Kazans katedral i S:t Petersburg har ansetts vara förebilden för kyrkans nyklassiska stil. På kyrkans tak håller skulpturerna av de tolv apostlarna vakt över staden.
- Källa: Kyrkan i Helsingfors