3.3.2025

"Att centralisera ÅA är verkligen inte bra" – fakulteten vill inte ledas från Åbo

Skrivet av:Ida Erikson
Centralisera AA1

Det finns en stor oro bland personalen vid Åbo Akademi i Vasa. Bild: Jannike Back

Många frågetecken omger resultatet av Åbo Akademis omställningsförhandlingar. Michaela Pörn, dekan för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier, i Vasa ifrågasätter att man inte hört de som berörs.

Michaela Pörn, dekan för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier, smälter fortfarande nyheten om att ÅA:s styrelse godkänt att universitetets nuvarande fyra fakulteter omorganiseras till två nya fakulteter.

– Det var faktiskt en stor överraskning för mig. Vi var alla förberedda på att det blir någon form av omorganisering, men jag hade aldrig kunnat tro att det skulle bli en omorganisering av fakulteterna. Jag har jättesvårt att se fördelarna med den här nya modellen.

Enligt den nya modellen får en av de nya fakulteterna namnet Natur och teknik som i sin tur består av institutionerna biovetenskaper, naturvetenskaper och hälsovetenskaper samt IT och teknik.

Den andra fakulteten får namnet Människa och samhälle och består av institutionerna ekonomi och juridik, humaniora, samhällsvetenskaper och pedagogik.

Har ni fått ge ert perspektiv på en sådan här omorganisering?

– Nej, det har varit en synnerligen liten grupp som tagit fram den här strukturen. Det är ändå inte bara vi i Vasa som inte har hörts, utan hela ÅA. Det är dumt att inte inkludera och involvera dem som sitter på sakkunskapen. Beslut blir mycket bättre om man drar nytta av den kompetens som finns i den egna organisationen, säger Pörn.

Pörn anser att omorganiseringen som presenterats inte bara är dålig för verksamheten i Vasa, utan för ÅA som helhet.

– ÅA är det enda svenskspråkiga universitetet i Finland och ansvarar för hela Svenskfinland. Då borde man värna om att stärka verksamhetsmiljöerna i både Åbo och i Vasa. En stor del av ÅA:s studerande finns i Vasa och att centralisera allt till Åbo är verkligen inte ett bra beslut. Vasa är en stor del av hela Svenskfinland och det är som att man vingklipper den delen när det gäller beslutsfattande och inflytande. Det är inte acceptabelt.

En fjärdedel, eller 1 300, av ÅA:s studerande finns i Vasa.

– Jag tänker också på vårt ansvar att utbilda lärare på svenska i Finland. Där är också kopplingen till Vasa övningsskola viktig. Alla finska lärarutbildningar i Finland har närhet till och är kopplade till en pedagogisk fakultet.

Viktigt med rektor i Vasa

På torsdagen gjorde ÅA ett skriftligt uttalande med anledning av uppropet om Åbo Akademis verksamhet i Vasa. Enligt styrelseordförande Dag Wallgren och rektor Mikael Lindfelt är verksamheten i Vasa en självklar och viktig del av Åbo Akademi. Enligt dem finns det inga planer på att lägga ner varken undervisning eller forskning i Vasa.

Pörn poängterar att om det ändå är möjligt att forskningen påverkas om fakulteten i för pedagogik och välfärdsstudier i fortsättningen är en institution.

– Det är klart att det kan inverka på sikt. Det inverkar till exempel på vilken möjlighet vi har att få finansiering.

I sitt uttalande skriver Wallgren och Lindfelt också att beslutsfattande i den nya organisationen i allt högre grad kommer att ske i kollegiala organ, där såväl studerande som personal är representerade oberoende av verksamhetsort. Vidare skriver de att ÅA i Vasa också i fortsättningen kommer att ha ett kollegialt förvaltningsorgan, vars ordförande är rektorn i Vasa.

Det anser Pörn att är av yttersta vikt.

– Om vi på ett trovärdigt sätt ska kunna ha ett två-campus-universitet med verksamhet både i Åbo och i Vasa, behöver båda campusen vara representerade i den nya ÅA-ledningen. Det behöver vi fortsätta kämpa för. Vi kan inte acceptera att vi inte har plats i ledningen.

– Det är också ytterst viktigt och avgörande för trovärdigheten att Vasarektorn är en professor stationerad, verksam och knuten till ett ämne eller institution vid ÅA i Vasa.

Michaela Pörn valdes till dekan för fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier vid Åbo Akademi i Vasa hösten 2022. Arkivbild. Bild: Fanny Willman

Spretig organisation

Pörn är orolig för att den nya modellen blir för stor och spretig.

– Det skulle verkligen ha varit att föredra att ha en modell med tre fakulteter och att fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier skulle ha fått fortsätta. Det skulle ha varit en tydlig markering att vi är ett universitet med två campus, en i Vasa och två i Åbo. Det är olyckligt om två fakulteter ska ledas från Åbo.

Pörn är noga med att poängtera att man vid campuset i Vasa inte är emot förändring – snarare tvärtom.

– Som dekan för fakulteten anser jag att vi har jobbat med förändringsarbete i många år och att vi har balanserat vår ekonomi. Vi har jobbat systematiskt med att minska kostnaderna för utbildning och öka intäkterna på olika sätt. Därför är det här faktiskt som ett slag i ansiktet.

Orsaken till att ÅA inledde omställningsförhandlingar är att universitet har stora ekonomiska problem. I en tidigare intervju har rektor Lindfelt sagt att universitetet går en miljon på minus – varje månad.

– Vi har stora ekonomiska problem, men jag förstår inte på vilket sätt en brutal omorganisering ska hjälpa oss ekonomiskt. Vi borde i stället sätta krut på vår kärnverksamhet, forskning och utbildning, och på att satsa på kostnadseffektiva utbildningar. Nu känns det som att fokus i flera år framöver kommer att ligga på strukturer och processer i stället för på kärnverksamheten, säger Pörn.

Hon tillägger:

– Och vem tänker på personalens välmående? Det behövs verkligen goda förändringsledare som verkligen värnar om personalens välmående. Om vi inte har motiverad och välmående personal får vi inga goda resultat.

På måndag ska personalen i Vasa få mer information om vad omorganiseringen innebär i praktiken.

Läs fler nyheter