
BILDER: Här kan 700–900 Vasabor bo i framtiden – "Fantastisk plats nära stranden"
Skiss över utsikten från söder över det nya området kring tvålfabriken och Rahkolatomterna. Bild: Arkitektbyrå Rintamäki, VIljanen + J
Nu görs ett nytt försök att bygga flervåningshus på Brändöstranden, kring det gamla tvålfabriksområdet. I planen finns bostäder för 700–900 personer.
Efter sju års arbete med detaljplanen för tvålfabriks- och Rahkolaområdet gav Högsta förvaltningsdomstolen sin dom 2021. Luktutredningarna med anledning av Påttska reningsverket i närheten var bristfälliga. Det var bara att kavla upp ärmarna och börja om.
Nu, fyra år senare, finns ett nytt utkast. Nya luktutredningar har gjorts, Påttska har gjort förbättringar och planläggarna har tagit hänsyn till åsikter som lämnats in tidigare.
– Ända sedan 1980-talet har man diskuterat hur områdena kan användas efter att Wärtsilä lämnade Smulterö och industrin lämnade tvålfabriken och Rahkolaområdet. Nu har vi ett förslag på ett fint område – en fantastisk plats nära stranden, säger planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges.

Bild: Kati Hiekkanen
De nya luktutredningarna har gjorts under olika årstider.
– Området ligger nära reningsverket. Det vet också de som väljer att flytta dit. Men Påttska har också förändrats. De har till exempel börjat lasta lastbilarna inne i en byggnad med ytterdörrarna stängda. Det momentet luktade ganska illa tidigare, när det gjordes utomhus, säger Schulte-Tigges.

Så här kan utsikten bli från söder, från Sundsgatan. Bild: Arkitektbyrå Rintamäki, VIljanen + J
I det förra planförslaget var avsikten att riva hela den gamla tvålfabriken. Det var en av de saker Föreningen för byggda kulturarvet i Vasa ifrågasatte när de lämnade in besvär. Den här gången ser utkastet annorlunda ut.
– Vissa vill bevara så mycket som möjligt av tvålfabriken – andra vill riva hela. Högsta förvaltningsdomstolens beslut var ganska klart. De ansåg att tvålfabriken var tillräckligt noggrant utredd och kan rivas. Jag tror att människor förstår att nu har vi verkligen försökt länge. Det är inte lätt. En stor del av byggnaden kan inte räddas. Det skulle vara ett väldigt, väldigt stort projekt att renovera hela huset. Men i det nya utkastet föreslår vi att man sparar torndelen. Det är bra att vi fått med tornet och den historiska identiteten nu.

Till vänster torndelen på tvålfabriken, på en bild från 2023. Till höger hur samma del föreslås återanvändas i samband med nybygge. Resten av fabriken skulle rivas. Bild: Mikael Nybacka, Arkitektbyrå Rintamäki, VIljanen + J
Planläggarnas avsikt var också att bevara lotshuset från 1900, som tidigare fanns på gården.
– Men det brann tyvärr ner i somras. Nu tänker vi oss ett konstverk där i stället.

Skiss på utsikten mot väst från Sundsgatan, med det så kallade lotshuset till vänster. Bild: Arkitektbyrå Rintamäki, VIljanen + J
Nu är också husen närmast Levonsgatan något lägre än i det förra förslaget.
– Invånare på Levonsgatan tyckte att byggandet på den delen av tomten var lite för högt. Nu bygger vi lite lägre där och föreslår mer på stranden i stället.

Skiss på utsikt mot väster från Levonsgatan mot den gamla tvålfabriken. Bild: Arkitektbyrå Rintamäki, VIljanen + J
Den nya planutkastet består av nya flervåningshus och gamla skyddade byggnader på två privatägda tomter.
– Vi tänker oss 700–900 nya invånare på 35 000 kvadratmeter. Det motsvarar kanske 450–500 nya bostäder, beroende på storleken. I området kan man också bygga kontor och ett gemensamt parkeringshus i tre våningar. Inga bilar finns i kvarteret. De parkerar antingen i parkeringshuset nära reningsverket eller i något garage under husen, säger Schulte-Tigges.
Till detaljplanen hör också omgivningen runt det nya bostadsområdet.
– Vi planerar en ny park vid Påttska reningsverket, där man kan promenera längs stranden. Kråkfjärdsparken och strandpromenaden vid husen ingår också i planen.

Skiss över utsikten från söder. I förgrunden nya bryggor. Uppe till vänster, bakom de nya husen, skymtar Påttska reningsverket. Bild: Arkitektbyrå Rintamäki, VIljanen + J
Vid Levonsgatan finns en stor skyddad träbyggnad.
– De gamla Rahkolabyggnaderna i funkisstil är också i sådant skick att de kan skyddas och bevaras. Alla nya byggnader ska passa in i den historiska miljön. Det är typiskt för gamla industriområden att de hela tiden förändrades och byggdes om. Det ser vi också här.

Skiss över hur utsikten från sydväst kan bli, enligt arkitekternas utkast. Bild: Arkitektbyrå Rintamäki, VIljanen + J
Schulte-Tigges hoppas att processen, efter så här många års arbete, ska vara smidig framöver.
– Det var tungt att börja om igen förra gången, men det är en del av vårt arbete på planläggningen. Nu hoppas vi att vi kommer vidare så snabbt som möjligt. Från vår sida kan planen vara klar i år, men tidtabellen beror på om det kommer besvär eller inte. Jag hoppas verkligen att vi inte behöver börja om en tredje gång, säger Schulte-Tigges.
Planutkastet för tvålfabriks- och Rahkolaområdet är nu framlagt. Det ordnas ett möte för allmänheten i huvudbibliotekets Dramasal måndagen den 14 april klockan 17.30.