
Björknäver ska bli Finlands nästa exportframgång – snart skalar fabriken i Karleby upp
Tiina Bensky tror att Innomost i Karleby kan bli Finlands nästa stora exportframgång. Bild: Kevin Åkerlund
Den lilla fabriken siktar mot den globala marknaden på flera områden. I Karleby jobbar åtta av Innomosts tio anställda. I år ska nästa skede, kommersiell produktion, inledas.
En av de minsta fabrikerna på storindustriområdet i Karleby ligger i Innomosts vita byggnad. Där inne framställs ändå det som vd Tiina Bensky tror ska bli Finlands nästa exportframgång.
Innomost tillverkar nämligen betulin och suberin som har många olika användningsområden inom bland annat kosmetika, målfärger och beläggningsindustrin. Råvaran är björknäver.
– Vi byggde den här fabriken som en pilotfabrik och startade tillverkningen för två år sedan. Nu ser det inte längre ut som en pilotfabrik och vi är redo att börja skala upp och övergå från testprodukter till kommersiell produktion, säger Tiina Bensky.
I nuläget har Innomost tio anställda, varav åtta jobbar i Karleby. Produktionen sker för tillfället i två skift, fem dagar i veckan.
Men snart blir det aktuellt att rekrytera fler då Innomost närmar sig den kommersiella fasen. Det lär ske ännu i år.
– Vår automatiserade produktion är ganska enkel att skala upp. Vi har redan ett tag jobbat med stora globala företag för att utveckla produkterna och snart kommer vi till den fasen att vi kan tillverka dem kommersiellt. Det här blir ett spännande år för oss, säger Tiina Bensky.

Tiina Bensky visar råvaran så som den kommer till Innomosts fabrik i Karleby. Ur björkens näver kan man utvinna ämnen som har efterfrågan. Bild: Kevin Åkerlund
Processen går till så att Innomost får sin råvara, björkbark, från Metsä Groups fabrik i Äänekoski där det är en biprodukt som annars skulle brännas till biobränsle. I Karleby separeras det yttersta skalet, det renas och finfördelas grovt och sedan utvinns de ämnen man vill åt.
Det är frågan om florsockerliknande betulin som utvinns ur barkens allra yttersta vita delar och det något vaxaktiga suberin som kommer från de inre delarna av den yttre barken.

Råmaterialet kommer från Äänekoski till Karleby för separering, tvätt, finfördelning innan de ämnen man vill åt utvinns. Bild: Kevin Åkerlund
– Först blir det till granulat. Det kan användas som sådant i till exempel exfolierande produkter eller förädlas vidare.
Till en början har fokus legat på kosmetikaindustrin. Men man testar också att använda betulin i målfärg och lim och suberin i olika typer av beläggningar, bland annat liknande vattenavstötande hinnor på kartong som tidigare tillverkats av plast eller syntetiskt vax.
– Vi funderar mycket kring hur man kunde byta ut mindre etiska eller fossila råvaror mot grönare alternativ. Men vi vill inte bara ersätta en råvara, utan vi tror våra produkter kan ge mervärde.
Tiina Bensky nämner att betulin är naturligt både fuktgivande och antiinflammatoriskt, egenskaper som dessutom kan ge slutprodukten nya effekter.
Kan man verkligen göra allt det här av björk?
– Ja. Vi har redan två patent och processen att beviljas ett tredje är på gång.

Innomosts grundare Sami Selkälä kom på att börja utvinna betulin ur björknäver i Karleby. Han är fortfarande med i produktionen och fokuserar på innovationer och tekniska lösningar. Bild: Kevin Åkerlund
Nu är siktet ställt på att växa. Därför säger Tiina Bensky att man inte mäter framgången i omsättning, utan i lyckade testresultat och att hitta rätt kunder.
– Om fyra år tror jag vi har nästa kommersiella fabrik i gång och att kapaciteten ökat från nuvarande tio ton per år till trettio ton per år.
Byggs nästa fabrik också i Karleby?
– Det diskuterar vi fortfarande. Men Karleby är på så sätt en bra plats att det är lätt att få hit råvaror från massa- och pappersbruk i både Äänekoski och svenska Husum. Karleby är en knutpunkt.
Hur ser företaget ut om tio år?
– Då är vi en global aktör. Vi har en ännu större fabrik här och förhoppningsvis flera i norra Europa och Nordamerika. Där finns ju också björkresurser.
Betulin är egentligen en gammal produkt som tas tillvara på flera håll. Men den globala marknaden har ändå varit rätt liten hittills.
– En del producenter har helt icke-automatiserad tillverkningsprocess, bland annat skalar de barken för hand. Och ingen annan erbjuder en lika ren produkt som vi.

Tiina Bensky har jobbat för Innomost i ett drygt halvår men brinner för att utveckla företaget. Bild: Kevin Åkerlund
Tiina Bensky har en lång karriär inom skönhets- och hälsobranschen där hon jobbat för bland annat Lumene och L'Oreal. Hon säger att kosmetikaindustrin tvingats ta stora kliv framåt de senaste åren.
– Det är en hårt reglerad bransch. Och när det gäller råvaror är konsumenterna väldigt medvetna nu för tiden.
Hon tror den gröna hållbara trenden kommer att hålla i sig.
– Men jag tror det inte räcker med att ersätta sämre råvaror med bättre, de måste också tillföra något.
Sedan tror hon inte heller det i framtiden kommer att räcka att råvarorna är miljövänliga för att göra kunderna nöjda.
– Det verkar gå mot en mer holistisk hållbarhet. Jag vill tro att värderingar och ideal kommer att bli mer hälsosamma än den ytlighet vi i dag ser på bland annat Tiktok. Folk måste komma till sans och inse att vi alla är vackra på vårt sätt. Förhoppningsvis kommer också kosmetikaindustrin i framtiden att stöda den tanken.
Tiina Bensky talar passionerat om Innomosts värderingar. Men också om företagets framtid.
– Jag är väldigt entusiastisk över det vi kan göra här. Vi har alla förutsättningar att lyckas och bli Finlands nästa globala exportprodukt.