25.11.2024

De besöker alla kommuner i alfabetisk ordning – Korsnäs var i tur

Skrivet av:Mats Ekman
Besoker alla kommuner1

Kommundirektör Christina Båssar hälsar Janet och Jouni Tervashonko välkomna till Finlands västligaste kommun och en guidad rundtur i hemslöjdsmuseet. Bild: Mats Strand

Janet och Jouni Tervashonka ska besöka alla Finlands kommuner – i alfabetisk ordning. Nu har de avverkat nummer 99 – Korsnäs. Och som på många andra ställen tog kommundirektören emot.

De har blivit något av kändisar, Janet och Jouni Tervashonka från Kangasniemi i Södra Savolax.

Paret har satt som mål att besöka alla kommuner i Fastlandsfinland, i alfabetisk ordning. Nummer ett på listan var Akaa (Ackas) 2018.

I nuläget finns det 293 kommuner, Åland ej medräknat. I något skede ska de ta färjan över till Åland och besöka alla örikets kommuner.

Nu avverkar de 15-20 kommuner per år. Det blev rätt få besök under covidpandemin, det var ingen idé att åka på resa och mötas av mestadels stängda dörrar.

Janet och Jouni Tervashonka tog en promenad längs Kyrkybovägen på söndagen. Korsnäs var nummer 99 på deras kommunlista. Bild: Mats Ekman

Deras turné har uppmärksammats i många olika medier, och själv berättar de om kommunbesöken på sin Facebook-sida "Kunnat aakkosjärjestyksessä (Kommunerna i alfabetisk ordning).

Och de fuskar inte. Alfabetet gäller.

Efter att ha besökt Kontiolax vid östgränsen för några veckor sedan kom turen till Korsnäs, Finlands västligaste kommun.

– Korsnäs är 99 på vår lista. Nu kan någon vän av ordning säga att vi räknat fel, men det beror på att vi var i Honkajoki innan kommunen sammanslogs med Kankaanpää, säger Jouni.

Hembygdsföreningens guide Sofia Helsing hade mycket att berätta om den unika Korsnäströjan för gästerna Janet och Jouni Tervashonka. Bild: Mats Ekman

Nu vet de som följer med Janet och Jounis resor hur Korsnäströjan ser ut. Bild: Mats Ekman

Vasabladet träffar Janet och Jouni Tervashonka i Korsnäs på söndagseftermiddagen. Efter en fyra timmar lång resa från hemmet i Kangasniemi i Södra Savolax kom de till Korsnäs på lördagskvällen och övernattade i Bjurbäck.

– Air-bnb.

De har besökt alla byar (Molpe på hemvägen) och fäste sig speciellt vid den fina miljön i Harrström, med väderkvarnar och stenbro.

– Ibland vill man visa upp ett nytt köpcentrum för oss. Jaha, tja, men det är ju faktiskt inte så intressant, förklarar Jouni Tervashonka.

De hastar inte förbi, utan parkerar bilen och tar sig tid att gå till fots. Till exempel tog de på söndagen en promenad längs Kyrkobyvägen i centrum.

Janet Tervashonka säger att deras kommunturné visar hur mycket det finns att se och uppleva i Finland. Till exempel Korsnäs, en kommun som de knappast annars skulle ha kommit på tanken att besöka, eftersom den ligger vid sidan om allfarvägarna.

Janet och Jouni Tervashonkas bjöds på kaffe i prästgårdsmuseet och de ställde många frågor om Korsnäs till Christina Båssar, Anita Ismark och Sofia Helsing. Klädkoden är Korsnäströja. Bild: Mats Ekman

Att kommundirektören tar emot är inte alls ovanligt. Så var fallet även i Korsnäs.

När Christina Båssar fick veta att kommunen var näst i tur ordnade hon med en guidad rundtur i både hembygdsmuseet, där Sofia Helsing visade runt, och i prästgårdsmuseet, där Anita Ismark var värd.

Intresserat lyssnar paret Tervashonka på när Sofia Helsing berättade om den unika Korsnäströjan. De får veta om säljakt, om gamla bruksföremål och annat som museet berättar om.

– Likadan som Stormskärs-Maja hade, säger Jouni om brudkronan i brudutställningen och Sofia Helsing nickar, javisst.

Jouni fotograferar med sin mobiltelefon, bilder som laddas upp på Facebook-sidan – och som sannolikt väcker någons intresse för att göra ett besök i Korsnäs.

– Där finns alla kommuner som vi besökt och det är många som går in där för att få tips på besöksmål.

Jouni Tervashonka fotograferar hustrun Janet i det lilla lanthandelsmuseet, en av bilderna från Korsnäs som laddas upp på deras Facebook-sida. Bild: Mats Ekman

Vid kaffebordet i prästgårdsmuseet vill Janet och Jouni veta mera om Korsnäs. Christina Båssar berättar att kommunen är tvåspråkig med stor svensk majoritet, tre procent av invånarna är finskspråkiga men hela elva procent har ett annat modersmål än svenska eller finska. Hon säger att många ungdomar har svårt med finskan och därför söker sig till Sverige för studier.

Jouni som jobbar som närvårdare vill veta mer om vård och omsorg, och får av kommundirektören veta att närservicen har försämrats i och med välfärdsområdena. Låter bekant, så är det också i andra delar av Finland.

Resorna har öppnat ögonen för avfolkningen, med stängda skolor, bybutiker, vård och annan service som koncentreras till centralorterna.

"När du går till sängs så tänk över vad du uträttat under dagens lopp" står det broderat vid sängen i hemslöjdsmuseet. Sofia Helsing översätter texten för Janet och Jouni Tervashonka. Bild: Mats Ekman

Hur kommer man då på tanken att besöka alla kommuner i alfabetisk ordning?

– Vi satt och åt frukost och läste något om kommuner i tidningen. Vi började fundera på hur många olika kommuner vi besökt. Då bestämde vi oss, vi besöker dem alla, berättar Janet Tervashonka.

Nu avverkar de 15-20 kommuner per år. Det gäller att få det att passa ihop med Jounis arbetsschema och att Janet ska hitta någon som kan sköta hennes hund- och kattpensionat.

– Fast vi har hållit oss på K länge nu. Det finns över 50 kommuner som börjar på bokstaven K, säger Jouni.

Däribland hemkommunen Kangasniemi, där man bekantade sig närmare med de olika byarna.

Ordförande Anita Ismark och kommundirektör Christina Båssar hälsar Janet och Jouni Tervashonka välkomna till prästgårdsmuseet. Bild: Mats Ekman

Kaskö och Karleby har man besökt.

Nu närmast väntar Koskis, sedan Kotka och Kouvola, och därefter återvänder de till Österbotten, till Kristinestad och Kronoby. Men det blir först under 2025.

Det är många som hör av sig på förhand när de vet att deras kommun snart står på tur, för att kunna föreslå program eller träffas.

– De ringde från Äänekoski och frågade när vi kommer dit. Jag sa att när den dagen kommer måste ni nog ha rollatorrampen i skick, säger Jouni Tervashonka och skrattar.

Läs fler nyheter