
Deadlines och långvarigt sittande – här är de största riskfaktorerna på jobbet
Långvarigt sittande är den överlägset största hälsorisken på arbetsplatser i Europa. Det visar en ny undersökning om risker kring hälsa och arbetssäkerhet. Arkivbild. Bild: Mikael Nybacka
Vi finländare arbetar mer på distans än i andra europeiska länder. Samtidigt upplever arbetstagare här mer fysiska utmaningar på jobbet, visar en färsk undersökning.
Vi sitter mycket och för långa stunder på jobbet. Det framkommer i en europeisk undersökning som kartlägger risker kring hälsa och säkerhet på arbetsplatser. Långvarigt sittande är den överlägset största hälsorisken på arbetsplatser i Europa, visar undersökningen. Det är särskilt vanligt i kontorsarbete. För mycket stillasittande kan leda till nack- eller ryggbesvär.
Totalt 64 procent av respondenterna som deltog i den så kallade ESENER-undersökningen uppger att långvarigt sittande är den största riskfaktorn.
Över 1500 finländska företag med i undersökningen
- Den så kallade ESENER-undersökningen genomförs vart fjärde år och kartlägger hur europeiska arbetsplatser hanterar säkerhet och hälsa.
- I den senaste undersökningen som genomfördes 2024 framkom det att långvarigt sittande och upprepade hand- eller armrörelser är de största riskfaktorerna på arbetsplatser i Europa.
- Det är Europeiska arbetsmiljöbyrån som ansvarar för undersökningen.
- ESENER är en förkortning för European survey of enterprises on new and emerging risks.
- Undersökningen genomfördes i 30 europeiska länder, bland annat i Finland. Totalt 41 000 företag från olika branscher deltog.
- Enkäten besvarades av 1 510 representanter för företag i Finland. Personer som svarade i enkäten är representanter som ansvarar för arbetshälsa och säkerhet på arbetsplatserna.
- Källa: Europeiska arbetsmiljöbyrån
Största riskfaktorn är fysisk
Men att sitta stilla för länge är ändå inte den största riskfaktorn på finländska arbetsplatser. Det är upprepade hand- och armrörelser. Den här riskfaktorn gäller många branscher, inte enbart fabriksarbete eller kontorsarbete. Dålig ergonomi i kombination med upprepade rörelser påverkar den egna arbetshälsan.
Den näst största riskfaktorn på finländska arbetsplatser är tidspress. Totalt 71 procent av de arbetsplatser som deltog i enkäten upplever tidspress som en betydande risk för hälsan.
"Totalt 43 procent av de europeiska arbetsplatserna rapporterar att brådska och snäva tidtabeller är en betydande risk, men i Finland har förekomsten av denna risk ökat mer än i resten av Europa" säger Kirsi Ahola, direktör vid Arbetshälsoinstitutet i ett pressmeddelande.
Den tredje största riskfaktorn är flytt och lyft av människor eller tunga föremål. Det här är särskilt vanligt i vårdbranschen och i byggbranschen, där fysiskt tunga uppgifter kan orsaka ryggskador och andra belastningstillstånd i stöd- och rörelseorganen.
Långvarigt sittande landar på en fjärde plats över riskfaktorer på arbetsplatserna i Finland.
Vi arbetar mer på distans än övriga Europa
Att långvarigt sittande inte upplevs som den största riskfaktorn kan bero på att arbetstagare i Finland arbetar mer på distans än i andra europeiska länder. Och på distanskontoret är tröskeln lägre att ta pauser och justera arbetsergonomin.
Över 40 procent av arbetsplatserna i Finland uppger i undersökningen att man har regelbundet distansarbete. Genomsnittet i hela Europa är 25 procent. Enligt Ahola ger distansarbete flexibilitet och minskar de faktorer som kan orsaka belastning för arbetstagare. Men att jobba hemifrån är inte heller helt riskfritt.

Finland toppar listan över andelen arbetstagare som jobbar på distans. Arkivbild. Bild: Ebba Håkans
"Mycket distansarbete kan emellertid skapa nya risker, såsom suddigare gränser mellan arbetstid och fritid samt att arbetstagarna upplever ensamhet. Hanteringen av dessa risker bör beaktas i ledningen av distansarbete", säger Ahola.