
"Det är inte krig, men inte heller ren fred" – president Stubb efter toppmötet
Republikens president Alexander Stubb mötte de finländska medierna efter att tisdagens toppmöte hade avslutats. Bild: Sofia Aurdal
President Alexander Stubb sparar på detaljerna om den insats Nato kommer att inleda i Östersjöområdet. Han bekräftar ändå att det handlar om verksamhet till havs, under vattnet och i luften.
– Vi lever i en tid av oro. Det är inte krig, men inte heller ren fred, sade republikens president Alexander Stubb då han mötte finländska medier under sen tisdagseftermiddag.
Natoländerna i Östersjöområdet samlades tidigare samma dag till ett toppmöte i Helsingfors för att diskutera säkerheten i Östersjön och hur länderna ska kunna skydda undervattensinfrastrukturen i området.
Mötet var ett svar på de oroligheter som skett i Östersjön den senaste tiden. Den senaste incidenten var de kabelbrott som inträffade på juldagen, och som för närvarande utreds som grovt sabotage och grovt störande av post- och teletrafik.
Efter mötet bekräftades att Nato ökar sin närvaro i Östersjön i form av den nya insatsen Baltic Sentry. Stubb vill inte tro att det skulle finnas en risk för en eskalation från ryskt håll till följd av det.
Resultatet av tisdagens Natotoppmöte ska enligt Stubb ses som ett tydligt strategiskt budskap om att Nato har kapacitet att agera, och agerar också mycket snabbt.

Tisdagens möte visade enligt president Stubb att Natoländerna i området har en enig syn på frågan om säkerheten i Östersjön. Bild: Sofia Aurdal
"Verksamhet till havs, under vattnet och i luften"
Likt Natos generalsekreterare Mark Rutte sparade Stubb på detaljerna om Baltic Sentry.
– Då det handlar om en Natooperation så pratar man inte om detaljerna. Men klart är att den här operationen innebär verksamhet till havs, under vattnet och i luften, svarade Stubb då journalisterna försökte få fram ytterligare information om hur insatsen kommer att se ut i praktiken.
Tidsmässigt handlar det enligt Stubb till en början om en operation som pågår i veckor eller månader.
Trots att övervakningen i området nu ska öka kan vi inte vara säkra på att vi klarar av att hindra alla försök till skadegörelse. Det här är en del av den nya tid av osäkerhet som vi lever i, konstaterade Stubb.
– Man måste förstå att oberoende av vem som i så fall ligger bakom, och varför denna agerat som den gjort, så måste vi då det handlar om den kritiska infrastrukturen kunna styra om vår kapacitet. Om det exempelvis är frågan om en elkabel måste vi se till att el kan överföras trots skadan som inträffat.
Finland har hyllats stort för sitt agerande i samband med de senaste kabelbrotten. Myndigheterna lyckades fort stoppa det misstänkta fartyget och fick det att flytta sig till finländskt vatten. Men vad skulle ha skett om fartyget hade vägrat?
– Jag vill inte spekulera i frågan. Våra myndigheter agerade otroligt bra. De agerade mycket snabbt, logiskt och strategiskt, sade Stubb och påminde om att det agerandet också har fungerat som budskap utåt att Finland inte ser mellan fingrarna då incidenter av det slaget inträffar.