Dragsvik väntar för Nils-Johan, Otto, Iisakki och Mattias – krigets skugga faller över uppbådet
Nils-Johan Lindbäck, Otto Rintamäki, Iisakki Södervik och Mattias Lall vill till Nylands brigad i Dragsvik, eller "Drakan". Uppbådet är spännande, tycker de. Bild: Fredrik Westblom
Sorlet ljuder i salen, men det tystnar på given signal. Alla reser sig upp. Kommandoordet ljuder: "Huomio", och alla riktar blickarna mot major Mikko Martiskainen. Det är uppbåd i Vasa.
Fyra unga män öppnar dörren till ämbetshuset i Vasa och stiger in. Där, väntandes med allvarlig uppsyn, står två uniformsklädda undersergeanter.
Nils-Johan Lindbäck, Otto Rintamäki, Mattias Lall och Iisakki Södervik deltar, precis som så många andra österbottniska ungdomar, i uppbådet.
Proceduren går snabbt. De visar sina papper för två kvinnor, Tiina Salli och Leena Hautamäki, som sedan leder dem rätt.
– In i salen där, säger Salli, och de fyra lyder.
Det är kanske en föraning om livet i det militära – för det är precis det de fyra vill satsa på. Till uppbådet kallas alla män som fyller 18 under året, både de som väljer civiltjänstgöring eller militärtjänst, men för Lindbäck, Rintamäki, Lall och Södervik är målet klart:
– Nog är det Drakan vi vill till, säger de.
Visst är det en spännande dag:
– Man vill ju veta vart man kommer, säger Södervik.
Vad förväntar ni er av dagen?
– Mycket info, säger de.
Iisakki Södervik, Nils-Johan Lindbäck och Otto Rintamäki visar sina papper för Tiina Salli och Leena Hautamäki. Bild: Fredrik Westblom
De har redan genomgått hälsogranskningen, och under dagen blir det då dags att verkligen få se vart de ska rycka in. Inryckningen sker troligtvis i juli.
Rintamäki har redan en dröm:
– Jag skulle vilja gå ATU-utbildningen, alltså Amphibious Task Unit, säger han.
De som gått den utbildningen har enligt Nylands brigads hemsida färdigheter att delta i krishanteringsuppdrag och fredsbevarande uppgifter.
Väl inne i salen presenteras de snart för major Mikko Martiskainen. De ställer sig upp, vänder sina blickar mot honom och sedan håller han ett föredrag för dem.
Alla män som fyller 18 under uppbådsåret kallas till uppbåd. Där bestäms om de gör militärtjänstgöring eller civiltjänst, eller om de befrias från tjänstgöring. Bild: Fredrik Westblom
– För 25 år sedan såg världen annorlunda ut. Det fördes till och med diskussioner om att avskaffa den allmänna värnplikten. Med facit i hand har Finland gjort rätt i att hålla en stark och självständig försvarsmakt som baserar sig på allmän värnplikt, säger han.
Uppbådet är en stor dag för deltagarna, säger han. De kommer få många nya vänner och minnen för livet. Han påpekar också att militären förändrats och att det nu råder nolltollerans mot pennalism och mobbning: alla ska ha en trygg värnplikt.
Men visst är det oroliga världsläget med kriget i Ukraina och de stängda gränserna mot Ryssland på allas läppar. Även Frans Villanen, som framför Vasa stads hälsing, påpekar det.
– Det betyder att det är ytterst viktigt att vi drar vårt strå till stacken, säger han.
Major Mikko Martiskainen hälsade de blivande beväringarna välkomna. Bild: Fredrik Westblom
Major Martiskainen, har det spända världsläget gjort att uppbådet är annorlunda jämfört med tidigare år?
– Kanske inte årets uppbåd, men för två år sedan då kriserna började märktes det av. Men världsläget har gjort att ungdomarna tar tjänstgöringen på allvar.
En hel del olyckor har hänt vid Nylands brigad. Är det här något som oroar de blivande beväringarna?
– Tyvärr har det hänt, ja, men försvarsmakten gör allt för att alla ska kunna tjänstgöra tryggt. Enskilda personers trygghet är mycket viktig för oss, säger Martiskainen.