
Gäddrugby och käpphästar på Hankens gulis
Tutorerna Rasmus Korkeaaho, Elmer Holm, Matilda Byholm, Edith Knif, Milena Fast, Felix Rejman och Elliot Rytkönen. De höll en punkt på Biblioteksgränden. Bild: Johannes Björkqvist
På Hankens gulnäbbsintagning fick studerande spela rugby med en gädda, hoppa med en käpphäst och kasta vattenballonger. Tyska utbytesstudenter tyckte det var toppen och mycket galnare än allt motsvarande i Tyskland.
I dag, tisdag, var det gulisarna vid Svenska Handelshögskolans tur att invigas i studielivet. I går, måndag, sprang 350 studerande runt i de centrala delarna av Vasa och gjorde uppdrag. Det var Novias förstaårsstuderande som hade gulnäbbsintagning.
Huvudansvaret för Hankens gulisintagning har Linus Lindfors.
– Det är SSHV, alltså Studentföreningen vid Svenska Handelshögskolan i Vasa, som arrangerar gulisen, säger Lindfors.

Linus Lindfors har huvudansvaret över gulisintagningen. Bild: Johannes Björkqvist
SSHV är inte ensamma i att hålla i programmet.
– Vi har 18 punkter och punkterna hålls av vänföreningar i Vasas studieliv och Hankens tutorer. Vid punkterna är det fokus på samarbete. Tanken är att de ska besöka alla punkter, men ibland hinner man inte.

Aliisa Lundén, Jonatan Stenberg, Sofie Eriksson, Linn Grönlund, Mats Lehto och Matias Monola sitter i svenska handelshögskolans studentkårs styrelse. De studerar på Hanken i Helsingfors, men är här för gulisintagningens skull. Bild: Johannes Björkqvist
Sammanlagt deltar 76 förstaårsstuderande. De är i sin tur uppdelade i grupper. Vinner gör det lag som samlat flest poäng.
– Vi har tre kategorier. Man får poäng för stämningen i gruppen, mutor och utförande. Därtill kan lagen samla bonuspoäng. Bäst totalpoäng vinner.

Johannes Lindvall, eller Zumbaboi som han kallas i studielivet, hade uppvärmning inför starten. Bild: Johannes Björkqvist
På måndagen var det strålande solsken under Novias gulnäbbsintagning. Trots att det lovas regn mot kvällskvisten är inte Lindfors orolig.
– Man ska inte vara sitt finaste jag på en gulisintagning. Det hör till med lite regn.

Simon Gröndahl från Sibbo, Anton Lindeblad från Tölby, Nico Björk från Vasa och Lucas Finskas från Böle. Bild: Johannes Björkqvist
Fyra förstaårsstuderande som är peppade på att evenemanget ska köra igång är Simon Gröndahl, Anton Lindeblad, Nico Björk och Lucas Finskas.
– Det blir roligt att få gå runt på stan med mina vänner, säger Gröndahl.
Enligt Björk har skolstarten varit riktigt bra och motsvarat förväntningarna. De har alla fått många nya vänner under de första två veckorna på Hanken.
– De är ju en del av familjen nu, säger Finskas.

Det här gänget fick gruppnummer sju. Aksel, som står i mitten, säger att de högst antagligen kommer att vinna ikväll. Bild: Johannes Björkqvist

Elin Hautamäki och Verner Bexar sitter i Justus styrelse. Justus är ämnesföreningen för studerande vid Helsingfors universitets juristutbildning i Vasa. Här diskuterar de hur många poäng de ska dela ut åt en grupp. Bild: Johannes Björkqvist
Utanför Vasa stadsbibliotek står Elin Hautamäki och Verner Bexar. De studerar juridik på Helsingfors universitet och sitter bägge två i Justus styrelse. Vid deras punkt ska man snurra runt en käpp fem varv och rida på en käpphäst.
– Käpphästarna har vi samlat på oss en längre tid. Vi har bland annat fått käpphästar som årsfestgåvor av andra föreningar, säger Bexar.
– Här får man poäng för stämning och de tricks man gör med käpphästen. Men flest poäng får man baserat på hur mycket de hejar på varandra, stämningen är det viktigaste, säger Hautamäki.
Justus har sin gulnäbbsintagning på torsdag.
– Vi har 66 gulisar, så det ser vi fram emot. Det blir kul att andra föreningar i Vasa kommer dit och håller punkter, säger Bexar.

Det här laget har nyligen besökt Justus punkt där man på ett finurligt sätt skulle rida på en käpphäst. Bild: Johannes Björkqvist

Tre gulisar som försöker charma några punkthållare för att få så många poäng som möjligt. Bild: Johannes Björkqvist

Milla Ilmarinen, Benjamin Östman och Ina Pajunen. De är stödhankeiter och berättar åt varje grupp som kommer till deras punkt om deras verksamhet och hur man kan komma i kontakt med dem om man har något man vill prata om. Bild: Johannes Björkqvist
Vid varje punkt berättar punkthållarna lite om sig själva och den förening de representerar. Bredvid Justus står Milla Ilmarinen, Benjamin Östman och Ina Pajunen. De är stödhankeiter.
– En stödhankeit är en person som studerande på Hanken kan komma och prata med om de har något de funderar på. Nu är det ju gulisintagning, så det finns säkert någon som flyttat till Vasa från annan ort som kanske känner att det är jobbigt. Det ska vara låg tröskel för att komma och snacka. Vi kan ta en promenad eller en kaffe, säger Östman.
Projektet med stödhankeiter är relativt nytt.
– Projektet startades för några år sedan. Poängen med projektet är att alla kan vara en stödhankeit. Vi hoppas att det ska smitta av sig och fler skulle vilja bli stödhankeiter, säger Östman.
– Man kan även komma och prata med oss på ett evenemang. Det kan vara väldigt avslappnat, säger Ilmarinen.
– Vi ordnar även en del evenemang. Vi har bland annat en glöggkväll och en femkamp. Under tentveckan försöker vi arrangera något avslappnat så studerande får komma och hänga med oss, säger Pajunen.

Det var en del pauser för punkthållarna. Här sysselsätter sig Brobyggarna och Pampasmaffian med att kasta omkull en flaska med en käpp. Bild: Johannes Björkqvist

Tutorerna hade två punker. De här hankeiterna håller i gäddrugbyn. Bild: Johannes Björkqvist

Evelina Rajamäki är en av årets tutorer. Bild: Johannes Björkqvist
Evelina Rajamäki är tutor och guidar således nya studerande på Hanken.
– På Hanken har två tutorer hand om nio gulisar. Vi brukar med våra gulisar ofta göra något före vi far på något evenemang. Ibland slår vi även ihop oss med en annan grupp, säger Rajamäki.
På frågan om hon kommer att heja extra mycket på någon gulis som hon har i sin grupp kommer svaret snabbt.
– Jag kommer 100 procent säkert att heja på dem. Någon från min grupp ska vinna gulisintagningen.

Fanny Nordlund, Leonard Vikström, Elmer Ahlbäck, William Sjöblom, Linnéa Kamppinen, Niklas Lindholm, Sofia Hentilä och Wilma Savonen. Bild: Johannes Björkqvist
Det första laget som kom till gäddpunkten består av Fanny Nordlund, Leonard Vikström, Elmer Ahlbäck, William Sjöblom, Linnéa Kamppinen, Niklas Lindholm, Sofia Hentilä och Wilma Savonen.
– Jag luktar ännu gädda, säger Vikström.
– Vi har varit bäst hittills på att slänga vattenballonger, säger Savonen.

Nyländska Klubbens maskot. Bild: Johannes Björkqvist

Grupp nummer ett. Bild: Johannes Björkqvist

Ett gäng glada tyskar som alla är utbytesstuderande på Hanken i Vasa. De tycker gulisintagningen är toppen och säger att ingen liknande finns i Tyskland. Eller det finns, men inte lika galet som Hankens gulisintagning. Bild: Johannes Björkqvist

Ett till gäng med studerande från Svenska handelshögskolan i Helsingfors. Bild: Johannes Björkqvist

Gulisarna bjöd på dansuppträdanden vid varje punkt för att försöka samla extra poäng. Bild: Johannes Björkqvist
Efterfesten hålls på Oliver's Inn och där kommer det vinnande laget att koras. De som kommer på andra och tredje kommer också att nämnas, men resten av lagen får spekulera om var de positionerat sig i gulnäbbsintagningen.