Helgguiden: Disco för de yngsta, futsal och tips om brädspel
Helgen kan bli riktigt fartfylld med såväl disco och återträff för 30-plussare på Oliver's Inn. Spana in vår helgguide.
Disco för familjens yngsta
På fredag får barn under skolåldern dansgolvet helt för sig själva när man ordnar barndisco på Årvasgården i Oravais. Discot pågår klockan 18–20 och det finns discosnacks att tugga på mellan bravurnumren på dansgolvet.
Årvasgården, fredag klockan 18–20
Fest för 30-plussare
Är du över skolåldern, eller närmare bestämt över 30 år, kan du bege dig till Oliver's Inn. Då ordnas Old school reunion som beskrivs som en specialkväll för alla som hängde på Ollis förr i tiden. Dörrarna öppnar klockan 20 och under kvällen uppträder Xter, 80's Rock hits och Taxlax Tennessee.
Oliver's Inn, fredag klockan 20
Helgen kan förgyllas av lite magi. Bild: 123rf
Magi för hela familjen
Trollkarlen Christian Engblom besöker Vörå och bjuder hela familjen på en magishow. Showen riktar sig till alla mellan 4 och 100 år och besökare bör boka plats via kommunens sajt. Trollkarlen uppträder tre gånger.
Tottesunds herrgård, Maxmo fredag kl. 18.30
Oravais skola lördag klockan 13.30
Koskeby skola lördag klockan 16.00
Premiär för Snöfall
Nu gör de entré, barnen, jultomten och hunden Edith, när det är dags för Wasa Teaters nya julpjäs "Snöfall". Pjäsen baseras på den omtyckta julkalendern som sändes i norsk tv 2016. Pjäsen kretsar kring 12-åriga Selma, som är föräldralös och längtar efter tillhörighet och gemenskap.
Wasa Teater, premiär lördag klockan 18
Snöfall på Wasa Teater. Bild: Mikael Nybacka
Poetisk föreställning för barn
Under lördagen och söndagen finns det möjlighet att dyka in i poesins värld. Alma, Kuula-institutet och Taikon bjuder in till föreställningen Satupuu – Sagoträdet, en tvärkonstnärlig föreställning baserad på barnförfattaren Kirsi Kunnas dikter.
Av dikterna skapas musik, dans, cirkustrick samt bild- och mediekonst. Huvudspråket är finska, men en del framförs även på svenska. Föreställningen är 60 minuter lång, gratis och passar för barn över 5 år – men man bör reservera plats.
Kuula-institutet, Toivo Kuula-salen (Skeppsgatan 16)
Lördag klockan 15
Söndag klockan 13 och 15
Brasiliansk gitarrmusik
På fredag besöker den Grammy-belönade Toninho Horta Vasa. Han är en av Brasiliens mest inflytelserika gitarrister, sångare och låtskrivare och har bland annat arbetat med Earth Wind & Fire och Pat Metheny.
The Doo Bop Club, fredag klockan 20
Toninho Horta bjuder på sång och musik på Doo Bop. Bild: Vitor Maciel
Vasa Littfest är tillbaka
Redan på torsdag drar den tvåspråkiga litteraturfestivalen Vasa Littfest igång igen. Temat för årets festival är "Tillstånd", som i litteraturens, miljöns och människans tillstånd. Fokus ligger även på barns och ungas läsande.
Evenemanget bjuder på bland annat diskussion, intervjuer, föreläsningar samt konserter. Det går även att följa evenemanget live på Facebook eller Youtube.
Torsdag klockan 14–18
Fredag klockan 14–20
Lördag klockan 10–21
På lördag håller Tanskanen en poesiklubb för flickor på Vasa Littfest. Bild: Jenny Rostain
Hela programmet hittar du här.
Små stjärnor uppträder
Evenemanget WAU Stara ordnas av föreningen Wasa Unique. Här får man ta del av uppträdanden inom estetisk truppgymnastik av gruppens yngre gymnaster. Både rörlighet, vackra uttryck och fina koreografier utlovas.
Variska skola, lördag klockan 13–15
För den sportintresserade
På lördag och söndag ordnas det populära evenemanget futsalturneringen Damjan Futsal Tournament i Botniahallen. I år är turneringen större än någonsin, med 35 lag, vilket också är maxantal.
Tomislav Krstevski håller i trådarna för Damjan Futsal Tournament som ordnas för 15:e gången. Han välkomnar alla att komma och se futsal i Botniahallen. Bild: Jona Nyström
Under lördagen har också Sport hemmamatch mot TPS klockan 17. Det blir veckans tredje match för Sport, och deras andra mot TPS.
Vasabladets sportreportrar finns i vanlig ordning på plats och rapporterar från båda evenemangen. Håll utkik på vår sajt och i appen!
Ordna spelkväll i höstmörkret
Vi på redaktionen vill slå ett slag för det gamla hederliga brädspelet. Tänk vad skönt att sätta bort telefonerna, sluta scrolla en stund och istället bli gängets vinnare – eller förlorare. Det spelar ju egentligen inte så stor roll.
"Camel cup" är ett spel där du troligen inte borde ha en favoritkamel för den kan snuvas på vinsten på bara några tärningskast. Bild: Isabella Lindell
Psst! Det går utmärkt att låna brädspel på biblioteken.
Tips om brädspel
- Rummikub påminner om Alfapet, men här ska spelarna lägga ut sifferbrickor i serier eller sekvenser. Rummikub är världens tredje mest sålda strategispel. Passar från 7 år och uppåt.
- Skip-bo är ett kortspel från 1967. Spelet kan spelas av 2–6 spelare och är lämpligt från 7 år och uppåt.
- Carcassonne är ett strategispel där den smarte spelaren noggrant ska planera sina drag för att få poäng. Är särskilt bra för två spelare.
- Sequence är ett strategispel och något av en blandning av luffarschack och vanligt kortspel. Här krävs både timing och strategi – och lite tur. Lämpligt från 7 år.
- Ticket to ride är ett populärt strategispel och finns i både i original version och förenklad version för familjens yngre spelare. För 2–5 spelare.
- Ryktet går är ett festspel där man ritar hemliga ord, skickar vidare och medspelaren gissar vad du ritat. Också det här spelet finns i flera versioner för att passa olika spelare.
- Ska vi slå vad? är ett festspel där man ska försöka lösa en uppgift och medspelarna slår vad om du kommer att lyckas eller inte. För 2–6 spelare.
- Settlers of Catan är ett klassiskt strategispel där du bygger städer och vägar, och idkar byteshandel med dina medspelare. Det här spelet passar från 10 år, för 3–4 spelare.
- Några kortspel: Pidron, canasta och klöver åtta. Har du fem tärningar kan ni spela Yatzy.
- Tips för familjens yngsta: Var är katten, Bamses gympaspel, Greta Gris gyttjebad och memoryspelet Mumintrollet med vänner.
- Källa: spelexperten.com, Wikipedia