
Ida först ut med att mäta blodtrycket – studerande redo ta emot kunder på Brändö
Ida Mujunen är blivande hälsovårdare. Här mäter hon blodtrycket på Marie Hjortell, utbildningsledare för just hälsovårdarna på Novia. Bild: Simone Åbacka
Precis som frisörstuderande klippt kunder i skolans salong kommer blivande sjukskötare att kunna mäta blodtrycket, bland annat. Nästa måndag öppnar Novias och Vamks nya undervisningsklinik på Brändö.
Ida Mujunen drar åt bandet runt utbildningsledaren Marie Hjortells arm. Det är inte varje dag man mäter blodtrycket på sin lärare. Men det går bra. Och blodtrycket är normalt. Allt gick precis som det skulle.
Hjortells blodtryck var det första Ida Mujunen mätte i den nya undervisningsklinikens utrymme. Egentligen öppnar kliniken först nästa måndag.
Idén är enkel: studerande från Novia och Vamk ska kunna praktisera sina kunskaper på en klinik som finns i samma hus som Novia på Brändö. Till sin hjälp har de handledare från skolan och från välfärdsområdet. Invånare kan besöka kliniken med låg tröskel.
Jessica Nygård är projektchef.
– Det kan handla om att mäta blodsocker och blodtryck, men också om att få hjälp och råd kring välmående och den psykiska hälsan. Här kommer studerande också att lära ut hur man använder välfärdsområdets digitala tjänster, säger hon.

Jessica Nygård har tillsammans med Mari Viljamaa varit projektchef. Bild: Simone Åbacka
Kliniken ger de studerande möjlighet till praktik, något som inte alltid är så enkelt att ordna. Två dagar i veckan ska de studerande vara på plats för att ta emot klienter. De som är på plats är sistaårsstuderande.
– De är redan vana vid att göra mycket. Och det handlar inte om att ställa diagnoser eller behandla sjukdomar. Ett besök här är inte som att gå till hälsocentralen, säger Nygård.
Hon hoppas ändå att invånare modigt ska besöka kliniken. Man behöver inte ens boka tid på förhand.

Emina Arnautovic och Caroline Ek är blivande socionomer, Litea Lindahl och Ida Mujunen studerar till hälsovårdare. De hoppas att många modigt vågar besöka den nya kliniken på Brändö. Bild: Simone Åbacka

Emina Arnautovic, Litea Lindahl, Caroline Ek och Ida Mujunen är med och utvecklar den nya undervisningskliniken. Här lägger de grunden för framtida studerande. Bild: Simone Åbacka
– Men vi kommer också att hjälpa till med assisterat egenvårdsprogram och då hoppas vi man bokar tid på förhand. Det kan handla om personer med ångest som med låg tröskel kan komma hit; människor som kanske drar sig för att söka sig till hälsovården, säger Ida Mujunen.
Hon studerar till hälsovårdare, men också blivande sjukskötare och socionomer kommer att finnas på plats på kliniken. Emina Arnautovic ska bli socionom och hon tror stenhårt på den nya kliniken.
– Välfärdsområdet har haft sina svårigheter och fått mycket stryk, men det är också mycket som fungerar. Jag är så tacksam över att bo i Finland och över allt vi får här, säger hon.
– På kliniken träffar vi klienter ansikte mot ansikte och vi får lära oss bemöta varandra. Det handlar inte alltid om språk.
Hon vänder sig till Österbottens välfärdsområdes sektordirektör Erkki Penttinen och säger ett par meningar på bosniska. Hennes budskap är enkelt: vi förstod inte ett ord av vad hon sade men såg ändå att det var sagt med stor vänlighet.
Penttinen hoppas att kliniken i förlängningen kan hjälpa Välfärdsområdet. Med drop in och lågtröskelmottagning på Brändö kanske en och annan med mindre krämpor får hjälp i tid och aldrig behöver söka sig till H-huset.

Kliniken är invigd – öppnar gör den måndagen den 16 september. Erkki Penttinen, sektordirektör på Österbottens välfärdsområde, Hanna-Kaisa Pernaa, direktör för social- och hälsovårdsenheten vid Vamk och Eva Juslin, prefekt vid Novia, klipper bandet. Bild: Simone Åbacka
Undervisningskliniken på Brändö
- Ett samarbete mellan Novia och Vamk.
- Sistaårsstuderande tar emot klienter. De studerande ska bli sjukskötare, hälsovårdare och socionomer.
- Alla österbottningar över 18 år är välkomna att besöka kliniken. Man får hjälp med till exempel mätningar av blodtryck och blodsocker, det psykiska välbefinnandet och hjälp med digitala tjänster. Studerandena handleds av lärare. De ställer inte diagnoser och behandlar inte sjukdomar.
- Det kostar inget att besöka kliniken och man behöver inte boka tid på förhand.
- Mottagningen är öppen måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar klockan 9–11.30 och klockan 12.30–15.
- Mottagningen öppnar måndagen den 16 september klockan 9. Den finns i Vamks och Novias lokal Alere på Wolffskavägen 31 på Brändö i Vasa.