
Järv rymde efter hotellbesök i Åbo – nu har den fångats
En järv sågs i Åbo centrum på torsdag förmiddag. Bild: 123rf/arkiv
Polisen i Egentliga Finland varnade allmänheten för en järv som hade setts röra sig i Åbo centrum. Järven som var en rymling kunde eventuellt vara skadad och farlig. Vid 18-tiden lyckades man fånga djuret.
En järv hade setts i Åbo centrum på torsdagsförmiddagen. Polisen varnade folk för att rovdjuret, som eventuellt är skadat, kan vara farligt.
Enligt Åbo Underrättelser sågs järven först av Laura Haranen, en anställd på Park Hotel, redan på morgonen. Järven rotade i soporna på innergården.

Den ganska unga järven fotograferad i Åbo, bakom Park Hotel, strax innan den hann rymma. Bild: Åbo djurskyddsförening
– Jag såg något som skällde som en hund och blev rädd och hoppade bakåt i full panik. Det såg ut som en mastiff, säger Laura Haranen i en intervju med ÅU.
Haranen ringde Åbo djurskyddsförening som på plats konstaterade att det inte var en hund – det var en järv, ett fridlyst rovdjur i Finland.
Djurskyddsföreningen fångade järven vid Puolalaparken, några hundra meter bort från Salutorget, men den rymde och var spårlöst försvunnen.
Vid 18-tiden meddelar polisen att man tillsammans med djurskyddsföreningen till slut lyckats fånga järven. Den upptäcktes under terrassen till en byggnad på Västra Långgatan.
"En från föreningen, två från storviltsassistansen SRVA och två poliser gjorde det möjligt. Järven är vid god hälsa och kan släppas ut i det vilda igen", skriver Sari Pesonen, verksamhetsledare för Åbo djurskyddsförening, i ett textmeddelande till oss på torsdagskvällen.
Polisen tackar alla som deltagit i uppdraget för ett gott samarbete.
Järven (gulo gulo)
- Kännetecken: Vårt största mårddjur. Kroppslängd 69–83 cm, svansen 16–25 cm. Vikt 8–28 kg. Järven är ett kraftigt byggt rovdjur. Pälsen har glänsande stickelhår, den allmänna färgen är mörkbrun. På sidorna bruna eller gulbruna tvärränder. Även panna och kinder är ljusare. Nosen, svansen och benen är svarta. Öronen med gulbruna kanter döljs nästan helt av pälsen. Rör sig hoppande, varvid parspår uppstår, eller i galopp, varvid spårstämplarna utgörs av en sned rad med tre nedslag.
- Utbredning: Förekommer fåtaligt i norra och östra Finland, i ödemarksområdena. Undviker bosättning och kräver ett stort revir.
- Källa: Finlands viltcentral