26.9.2024

Juristen om tradwife-trenden: "Bli inte ekonomiskt beroende av någon annan"

Skrivet av:Johanna Ventus
Tradwife1

Juristen Hanna Stenholm är specialiserad på bland annat familjerätt och tycker det är mycket viktigt att man inte gör sig ekonomiskt beroende av en annan person. Bild: Simone Åbacka

Se till att du har pengar på kontot också i morgon även om du går på rosa moln i dag. Juristen Hanna Stenholm kommenterar trenden att unga kvinnor stannar hemma och låter männen betala räkningarna.

Den som söker på “tradwife” på sociala medier får välja fritt bland unga kvinnor som hakat på trenden att stanna hemma med barnen och sköta hushållet istället för att satsa på karriären. Kvinnor som väljer att vara en traditionell hemmafru.

Ett av de populäraste kontona på Tiktok och Instagram är Ballerinafarm. Kontot som har tio miljoner följare drivs av Hannah Neeleman, mormon, skönhetsdrottning och före detta ballerina. Hon och maken Daniel Neeleman, som är arvinge till det amerikanska lågprisflygbolag Jetblue Airways, bor på en gård i Utah.

Hannah har gett upp sin karriär som ballerina för att ta hand om hemmet och hemskola parets åtta barn.

Kan vara en lösning på livspusslet

I Finland har trenden länge varit att kvinnor jobbar mer, gifter sig mer sällan och får färre barn. År 2021 var 49 procent av alla förvärvsarbetande i landet kvinnor.

Men trenden att bli en tradwife eller en så kallad “soft girl”, alltså en tjej som gillar mjuka värden och inte är intresserad av en karriär, syns också här. Framförallt bland tonåringar och generation Z.

Vilka ekonomiska risker tar man då om man väljer att förlita sig på att någon annan ska försörja en?

Vi träffade juristen Hanna Stenholm som är specialiserad på bland annat familjerätt för att tala om trenden ur ett ekonomiskt perspektiv.

Stenholm är tydlig med att hon tycker att alla ska få göra sina egna val.

– Rent principiellt anser jag att var och en själva måste få bestämma hur de lever sina liv. Om en kvinna väljer att vara hemma med sina barn ska ingen annan få säga att hon gör fel. Varje familj måste få bestämma vad som fungerar bäst för just dem, säger Stenholm.

Hon har själv barn och vet hur svårt det kan vara att få livspusslet att gå ihop.

– Som mamma och företagare så känner man hela tiden att dygnet har för lite timmar och att man inte hinner med allt. Så jag kan absolut förstå fördelarna med att bara en vuxen i familjen arbetar.

– Sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv kan det också vara en bra sak om fler kvinnor stannar hemma om det leder till att det föds fler barn. För vi vet att det föds för lite barn i Finland i dag, säger Stenholm.

Gör ditt eget val, men var medveten om riskerna

Men även om Hanna Stenholm tycker att man ska fatta sina egna beslut, är hon mycket noga med att lyfta fram vikten av att inte göra sig ekonomiskt beroende av någon annan.

– Oavsett om det gäller din sambo, make eller föräldrar ska du inte göra dig ekonomiskt beroende av en annan person. Då riskerar du att hamna i en mycket utsatt situation. Din partner kan dö om femtio år eller i morgon. Det enda som är säkert är att livet inte är statiskt.

I ett förhållande där mannen arbetar och kvinnan stannar hemma med barnen är det ofta kvinnans ekonomi som lider. En orsak är att det kan vara svårt att få ett jobb den dag man skulle vilja gå tillbaka till arbetslivet.

– Det kan vara mycket svårt att få ett jobb om du har en mångårig lucka i ditt cv. Det kan få många arbetsgivare att höja på ögonbrynen. Därför skulle det vara bra att till exempel studera vid sidan om, kanske ha ett litet företag eller ibland hoppa in som vikarie. Då har du fler alternativ om du väljer att börja jobba igen, säger Stenholm.

Men efter en lång paus från arbetslivet måste man också vara beredd att acceptera en relativt låg lön.

– De som har lång erfarenhet har oftare en högre lön än någon med lite erfarenhet. Det kan vara bra att ta i beaktande, säger Stenholm.

Hanna Stenholm har själv barn och vet att det är svårt att kombinera företagande med privatliv. Hon tycker att alla måste få fatta sina egna beslut om vad som fungerar bäst för just deras familj. Men diskussionen om hur man löser det ekonomiskt måste man våga ta. Bild: Simone Åbacka

Studier visar att kvinnor med barn har också lägre lön än sina kvinnliga kolleger som inte har barn. Utredningar som THL, Institutet för hälsa och välfärd, gjort visar att kvinnor som varit hemma tre år eller längre tjänar nästan 19 procent mindre än kvinnor som inte fött barn när de återvänder till arbetslivet.

Att vara hemma med barn påverkar också pensionen negativt. Beroende på inkomsterna och hur länge man är hemma kan man förlora allt från tiotals till hundratals euro per månad.

Hanna Stenholm tar också upp att en familj där bara den ena parten arbetar blir hårdare beskattad än en familj där båda är ute i arbetslivet.

– Om till exempel mannen tjänar 80 000 euro i året så beskattas han hårdare än om båda makarna jobbade och tjänade 40 000 euro per person. Det här eftersom vi inte har någon sambeskattning av makar i Finland, säger Stenholm.

Vem får pengarna vid en separation?

En kvinna som inte har någon inkomst kan också stå inför en mycket svår ekonomisk situation vid en separation. Par som är sambo är i princip inga rättigheter till varandras egendom. Hanna Stenholm ger inte mycket för sambolagen.

– Enligt sambolagen har en sambo rätt till gottgörelse om han eller hon genom sin insats för det gemensamma hushållet har hjälpt den andra sambon att öka eller bevara dennes egendom, och det skulle leda till obehörig vinst på den andra sambons bekostnad att dela upp egendomen enligt ägandeförhållandena. Men det står inte i lagen hur den här gottgörelsen ska räknas ut och det finns väldigt lite rättspraxis.

– Om du yrkar på 20 000 euro i gottgörelse i separationen och din partner säger nej så är den enda möjligheten att få pengarna i praktiken att ta fallet till rätten. Men det är inte många som är villiga att ta risken att bli tvungen att betala eventuella rättegångskostnader då slutresultatet är så oklart, säger Stenholm.

Ta inte giftorätten för given

Hur tillgångarna fördelas vid en skilsmässa beror på om man har ett äktenskapsförord eller inte.

Giftorätten innebär att makarnas egendom räknas ihop och delas om äktenskapet slutar i skilsmässa eller om den enda avlider. Den make som har mer tillgångar kan då behöva betala en utjämning åt maken som har mindre tillgångar. Genom ett äktenskapsförord kan man till exempel slå fast att båda ska behålla den egendom de hade före äktenskapet.

Ett äktenskap betyder ändå inte att man så fort man sagt ja och lovat varandra evig trohet får tillgång till den andras pengar.

– Det är en väldigt vanlig missuppfattning att folk tror att då man gifter sig börjar man samäga all egendom automatiskt, men så är alltså inte fallet. Ägoförhållandena kvarstår som de varit oberoende av äktenskap eller inte. Inte heller egendom som köpts under äktenskapets gång blir samägd, om egendomen köps i enbart ena makens namn, säger Stenholm.

Giftorätten innebär att makarnas egendom räknas ihop och delas om äktenskapet slutar i skilsmässa eller om den enda avlider. Men det är en missuppfattning att man per automatik börjar samäga all egendom så fort man sagt ja till varandra. Bild: Suvorov Aleksey

Att skriva äktenskapsförord har blivit vanligare, konstaterar Hanna Stenholm. Men även om man inte skrivit på ett äktenskapsförord kan man inte lita på att giftorätten ska rädda ekonomin vid en separation.

– Även om ni inte har ett äktenskapsförord så kan till exempel din mer förmögna partner ha fått sin egendom som en gåva av sina föräldrar där man undantagit giftorätten. Det betyder att du vid en separation inte har rätt till den egendomen, säger Stenholm.

Även om paret lyckas trotsa statistiken som säger att över hälften av äktenskapen slutar med skilsmässa, så kommer äktenskapet att ta slut den dag någon av makarna avlider. Kvinnor lever i medeltal över fem år längre än män i Finland.

En vanlig missuppfattning då det gäller äktenskap är att makar alltid ärver varandra. Så är det inte om det finns barn med i bilden.

– Har ni inget testamente och din make dör så är det barnen och inte du som ärver. I Sverige ärver gifta par varandra, men inte här i Finland. Maken eller makan kan ha rätt till utjämning enligt giftorätten, men det är sällan hälften av den avlidnes tillgångar, säger Stenholm.

Hur stor den eventuella utjämningen är vet man i praktiken inte heller innan bouppteckningen förrättats.

Se till att din egen ekonomi är i balans

Det finns alltså fler ekonomiska risker med att leva på någon annans inkomster. Jurist Hanna Stenholm betonar därför flera gånger under intervjun vikten av att se till att man har ett eget sparande.

– Det man behöver göra är att se till att man har ett eget sparande och ett eget kapital. Du kan till exempel lägga 50 euro i månaden i en indexfond med låg avgift eller ta kontakt med banken för att lägga upp en sparplan.

Hon tycker också att man som par behöver ta diskussionen om ekonomin i ett tidigt skede och se till att bådas ekonomi är tryggad.

– Om man som familj gör valet att kvinnan ska stanna hemma så kan till exempel mannen som jobbar ha ett pensionssparande till sin fru. Det viktiga här är att det är kvinnans pengar som är hennes egna också om mannen avlider eller om det blir en separation.

Enligt Hanna Stenholm är det också ett bra alternativ att köpa en investeringsbostad i ditt eget namn som du hyr ut.

– Om möjligt kan du exempelvis låna pengarna till en eventuell kapitalinsats av din man och resten av banken. Sedan kan du amortera på lånet med hyresinkomsten. Då har du en egen liten sparbössa där någon hela tiden betalar in pengar till dig.

Att köpa en lägenhet kan kännas som ett stort steg, men ekonomiskt kan det vara en bra investering på lång sikt.

– Beroende på räntor och vederlag kan det lämna några tior eller hundralappar i månaden, förutom det som amorteras på lånet. Satsar du på en liten central etta i en studieort så har du garanterat en hyresgäst. Då den dagen kommer att du vill sälja lägenheten får du ut hela det amorterade beloppet samt en eventuell värdeökning i pengar.

Hanna Stenholm vet vad hon talat om när hon säger att livet kan förändras på ett ögonblick. Hon startade sin juridiska byrå i november 2021 och öppnade kontor i både Närpes och Kristinestad. En månad senare upptäcktes hennes bröstcancer. Hon fortsatt jobba under sjukdomstiden och har nu också ett kontor i Vasa och Malax. Lärdomen att det gäller att vara förberedd på att vad som helst kan hända delar hon gärna med sig av.

– Det behöver inte handla om att någon dör eller att ni separerar. Vem som helst kan bli sjuk eller på annat sätt arbetsoförmögen. Då står ni där båda två nästan utan inkomst. Alla gör sina egna val, men se till att du inte blir ekonomiskt beroende av någon annan.

Livet kan förändras på ett ögonblick. Det enda man vet är att livet inte är statiskt. Juristen Hanna Stenholms råd till speciellt unga är att tala om ekonomin i ett tidigt skede av förhållandet. Att skriva ett testamente är alltid en bra idé. Bild: Simone Åbacka

Hanna Stenholm

  • Jurist utbildad vid Helsingfors universitet. Första åren i Vasa, sen i Helsingfors. Är även vicehäradshövding.
  • Driver Juridisk byrå Hanna Stenholm sedan 1 november 2021.
  • Jobbade innan det som chefsjurist vid Närpes Sparbank.
  • Specialiserad på familje- och kvarlåtenskapsrätt och förmögenhetsrättsliga ärenden.

 

Den här artikeln är skriven ur ett heterosexuellt perspektiv eftersom trenden handlar om kvinnor som väljer att stanna hemma med barn medan mannen i förhållandet arbetar och tjänar pengar. Råden om att ha koll på sin ekonomi och inte vara beroende av en partner gäller oavsett hurdant förhållande man lever i.

Läs fler nyheter