1.4.2025

Kenneth Myntti: Alexander Stubbs golftalang kan förändra världen

Skrivet av:Kenneth Myntti
stubb

Bilden från Alexander Stubbs och Donald Trumps golfmatch spreds runt världen i lördags. Den manifesterar Stubbs roll som en viktig transatlantisk länk mellan Europa och USA. Bild: Teemu Salonen/Lehtikuva

Sju timmar med Donald Trump i lördags gav Finlands president Alexander Stubb en position som en viktig talesman för Europa.

Under efterkrigstiden hade Finland utrikespolitisk nytta av sin president Urho Kekkonens intresse för friluftsliv. En fisketur som avslutades i en ångande bastu kunde lösa många knutar.

Dagens Finland gynnas av att Alexander Stubb har schvung i sina golfslag och att han har tillbringat tre år på universitet i USA. Och inte bara Finland – chansen är stor att hela Europa gagnas av att Stubb som första nordiska statschef gavs chansen till en golfrunda med Donald Trump i lördags.

Det visar att Donald Trump uppskattar Finland och att han sätter värde på finländarnas erfarenheter av Ryssland.

Allt vad duon diskuterade under de sju timmarna kommer vi förmodligen aldrig att få reda på. Men på basis av den information som har getts ut verkar det på många sätt ha varit ett lyckat möte.

Nu verkar Trump mer än hittills inse att Vladimir Putin inte går att lita på och att den ryska diktatorn bara förstår maktspråk. Stubb märkte tydliga tecken på att Trump är på väg att tappa tålamodet med Putin.

Även internationella medier har lagt märke till att Trumps ton mot Ryssland hårdnade efter golfmatchen. Enligt tidningen Politico är Stubb hittills den enda statschefen i Europa som har lyckats påverka Trumps attityd till Vladimir Putin.

Det är inget dåligt betyg. Följaktligen finns hopp om att USA ökar trycket på Ryssland att ingå en hållbar vapenvila med Ukraina.

Detta hårdare tryck består i hårdare sanktioner om Putin inte lever upp till de amerikanska förväntningarna.

Självklart kan man ha invändningar mot Stubbs inofficiella besök i USA. Det är naturligt att tänka att presidenten i ett demokratiskt land inte ska fjäska för en president som verkar göra allt för att nedmontera de demokratiska strukturerna och för att riva den regelbaserade världsordningen.

Enligt Trump har Stubb under besöket i Florida låtit förstå att USA är starkt igen (underförstått som en följd av Trumps tillträde på presidentposten). Men det konstaterandet bygger knappast på något direkt citat från Stubbs sida.

Det ska därför tolkas för vad det är – ett propagandistiskt uttalande riktat till Trumps hemmapublik. Därmed talar vi om en liten bieffekt som ska vägas mot den stora nyttan av att Stubb fick chansen att under sju timmar redogöra för hur Europa och Finland resonerar i det nya världsläget.

Om Trump ens tar in en liten del av allt det sagda har europeisk säkerhet tagit ett stort steg framåt. Likaså behöver vi finländare kanske inte efter golfrundan vara så oroliga för att Finland ska drabbas då USA eventuellt framöver trappar ner sitt engagemang i försvarsalliansen Nato.

Finland hör inte till fripassagerarna i försvarsalliansen, landet hör till säkerhetsproducenterna. Den saken är bra för Trump att känna till.

I bästa fall kan golfrundan också ha jämnat vägen för framtida, amerikanska isbrytarbeställningar från Finland. Trump har personligen varit besviken på priset och den långa produktionstiden för inhemska isbrytare.

Enligt Stubb var det Trump själv som flera gånger under dagen tog upp frågan om isbrytare från Finland. I sitt meddelande på Truth Social efter mötet meddelade Trump att Stubb och han "ser fram emot att stärka partnerskapet mellan USA och Finland, inklusive köp och utveckling av flera välbehövliga isbrytare för USA".

Man kan ha etiska invändningar mot att USA och Finland diskuterar isbrytaraffärer samtidigt som USA:s ledning hotar att ta över Grönland. Men det ligger nog något i Stubbs påpekande att det ena inte utesluter det andra, speciellt inte som Finland har byggt 60 procent och konstruerat 80 procent av världens isbrytare.

USA behöver inga isbrytare från Finland för att invadera Grönland. Tvärtom kan Trumps golfspel med Stubb i förlängningen få den amerikanska presidenten att tänka om också i fallet Grönland.

En kontakt som är etablerad kan man bygga vidare på. Golfmatchen i lördags var den första mellan Stubb och Trump, men inte nödvändigtvis den sista.

Summa summarum har republikens president Alexander Stubb spelat sina kort synnerligen väl under de senaste månaderna. Inledningsvis var det klokt av honom och Finland att få Storbritanniens Keir Starmer och Frankrikes Emmanuel Macron att koordinera Europas stöd till Ukraina.

Det kan i bästa fall få Storbritannien närmare EU och Europa att framstå som mindre splittrat. Ett delat ansvar bäddar även för en bättre uppslutning från de andra EU-staterna.

Samtidigt har Stubb genom sin framgångsrika golfrunda i Florida understrukit sin egen position som en viktig transatlantisk länk mellan Europa och USA.

Stubbs segertåg fortsatte på måndagen, bland annat genom att han avslappnat svarade på studerandes frågor i London. Finland har för närvarande en president som är klippt och skuren för den roll en statschef behöver axla i dagens oroliga värld.

Stubbs golfdiplomati kan förändra världen på ett sätt som gynnar oss i Europa och Finland.

Länkar och bakgrund:

Helsingin Sanomat om Alexander Stubbs golfresa

Trumps meddelande på Truth Social om diskussionerna med Stubb

The Guardian om Stubbs golfmatch

HBL:s Juri von Bonsdorff om att Stubbs diplomatiska triumf har en otrevlig bismak

Helsingin Sanomat om att Stubb talade till studerande i London

Svenska Yle om tidningens Politicos omdömen om golfresan

Läs fler nyheter