
Kenneth Myntti: Finland drabbas av japanska sjukan – Ingo har vaccinet
Riksdagsledamoten Christoffer Ingo har en lösning på hur Finland kunde skydda sig från den så kallade japanska sjukan med en åldrande befolkning. Bild: 123rf/Pressbild
Japan är en röd flagga för hur det kan gå då man inte i tid kompenserar för den egna befolkningens åldrande. SFP i Österbotten ruvar på en lösning.
Den japanska sjukan grasserar i Finland. Det skriver Näringslivsdelegationen EVA i en nyligen utkommen rapport.
Med japanska sjukan avser EVA problemet med att Finland har en stor äldre befolkning. Japan är ett exempel på ett åldrande samhälle där den ekonomiska tillväxten har stannat av och den offentliga skulden har stigit till oroväckande höga nivåer.
Åldrandet förorsakar inte bara större offentliga utgifter. Det att befolkningen blir äldre har också en negativ inverkan på tillgången på arbetskraft, entreprenörskap, investeringar och produktivitet (det vill säga värdet per arbetad timme).
Åtminstone drar EVA slutsatsen att äldre arbetstagare inte anammar ny teknik i samma utsträckning som de yngre. Det är säkert en sanning med modifikation eftersom vi individer är så olika.
Däremot har EVA sannolikt rätt i att ett behov av fler vårdtjänster gör den finländska ekonomin allt mer serviceinriktad. Och eftersom produktiviteten bevisligen är sämre inom offentliga sektorn än inom industrin bidrar den trenden till en sjunkande produktivitet.
Det är också i unga år som människor är benägna att ta risker, inte på äldre dagar. Likväl är det aldrig konstruktivt att skuldbelägga de äldre i Finland för nationens svaga ekonomi.
Det är då bättre att ta fasta på de lösningsförslag som ingår i rapporten. Hit hör bland annat åtgärder för en förlängd arbetskarriär och en mer flexibel arbetsmarknad.
Mycket handlar om attityder hos arbetstagare. Att arbetskarriärerna i Sverige är längre än i Finland handlar antagligen om att de svenska arbetsgivarna inte på samma sätt som arbetsgivarna i Finland underskattar äldres arbetsinsats.
Staten måste också komma emot med morötter. Sverige har skapat skattemässiga fördelar för de som jobbar efter att de har uppnått formell pensionsålder.
Men framför allt är det nog hög tid för beslutsfattarna Finland att höja tempot då det gäller arbetskraftsinvandring. Christoffer Ingo som är ny i riksdagen för SFP gick förtjänstfullt ut med ett konkret initiativ efter sin Kanadaresa nyligen.
Det poängsystem som Kanada tillämpar för arbetskraftsinvandringens del, och som Ingo redogjorde för i ÖT och VBL nyligen, låter intressant. Ett tydligt system med vars hjälp arbetstillstånd kan utverkas snabbt är precis vad Finland behöver.
Svenska Yle rapporterade nyligen om att Japan på senare tid har förlorat sin position som världens tredje största ekonomi till Tyskland. Åldrandet i Japan är en orsak till den ekonomiska kräftgången, försvagningen av den japanska valutan är en annan.
Immigration kunde även vara ett alternativ för att lösa önationen Japans brist på arbetskraft. Men landet har varit relativt restriktivt då det har gällt utländsk arbetskraft, därför har man tenderat att i högre grad satsa på tillfällig invandring.
Japan var tidigare känt för sina bilar, men landet har inte klarat av övergången till elbilar. Numera har Kina kört om Japan som världens största bilexportör.
Finland borde uppfatta Japan som ett varnande exempel hur det kan gå då man inte i tid kompenserar för den egna befolkningens åldrande. Christoffer Ingo är ute i ett angeläget ärende.
Länkar och bakgrund:
Näringslivsdelegationen EVA:s rapport om att åldrandet i Finland tar kål på tillväxten
ÖT :s och VBL:s intervju med Christoffer Ingo om arbetskraftsinvandring
Svenska Yle om att Japan faller på listan över världens rikaste länder