3.2.2025

Kenneth Myntti: Finland har potential i en Kinadominerad värld

Skrivet av:Kenneth Myntti
xijinpingputin

Kinas ledare Xi Jinping är en av de som kan få Rysslands Vladimir Putin att dra sig tillbaka från Ukraina. Han kan göra det om han övertygas om att det gynnar Kina. Bild: Lehtikuva/Noel Celis

Kanske behöver vi inte vara så oroliga för en värld i vilken Kina axlar ett diplomatiskt och ekonomiskt ledarskap? Det kan gynna lilla Finland.

Många undrar just nu hur världen kommer att utvecklas under de närmaste tio åren. För oss i ett litet land som Finland kan framtiden te sig helt olika beroende på hur stormakterna agerar.

Det inser också Näringslivsdelegationen EVA som i samråd med internationella experter och ekonomer från Etla, EK, Finnvera och Finlands Bank har försökt sig på en framtidsanalys.

Ukrainakriget, den teknologiska utvecklingen, artificiell intelligens och klimatförändringen är de fyra faktorer som tros vara helt avgörande. Likaså spelar det stor roll hur snabb utvecklingen blir och i vilken grad förändringen bygger upp eller bryter ner samarbetet aktörerna emellan.

Den första av de fyra scenarier som framträder i EVA:s swotanalys kan kallas Uppgörelsernas spel. Där hamnar vi om Donald Trumps affärer blir framgångsrika, handelskrig undviks och en snabb vapenvila nås i Ukraina.

Allt det bäddar för en snabb produktivitetsutveckling i USA, EU och Finland. Vi ser många bilaterala handelsavtal födas. Rysslands isolering upphör medan Kinas ekonomiska utveckling stagnerar.

Under åren 2025–2027 löser samhället också frågor som gäller säkerhetspolitik och migration. Under 2028–2030 väntar en kreativ förstörelse i de ekonomiska strukturerna med techjättar som söker sig till nya branscher.

För Finland innebär de här scenariet nya exportintäkter, men också att de geopolitiska riskerna blir kvar. Finland kan profilera sig inom cybersäkerhet, försvarsindustri och digital infrastruktur.

Men i och med att EU:s inre marknad förblir haltande är finländska företags möjligheter att växa i Europa inte speciellt stora. Helsingforsbörsen fortsätter att krympa.

Det andra scenariot kan kallas Världen i brand. Det aktiveras om Kina löser Taiwanfrågan med våld och Ryssland eskalerar kriget i Ukraina. Nato kan då tvingas aktivera artikel fem och fler krig riskerar att blossa upp i den globala södern.

Världen delas i två block med ett nytt kallt krig. Världshandeln störs av brustna leveranskedjor. Finland lider ekonomiskt av att Östersjön blockeras. Bland annat uppstår brist på råvaror, komponenter, reservdelar, elektronik och konsumtionsvaror.

Finländska företag som riktar sig till kunder på hemmamarknaden klarar sig medan export- och importföretag hamnar i stora svårigheter då lagren töms. Arbetstagare friställs, hjärnflykten från Finland accelererar.

Att Finland eventuellt skulle få en del EU- och Natobaser i syfte att skydda gränsen mot Ryssland är en klen tröst i detta mörka scenario. Speciellt som spänningarna med öst skulle innebära en ständig risk för sabotage.

I det tredje scenariet utbryter marknadskaos. Det sker om Donald Trumps America First-politik misslyckas och vi i stället får vi ett handelskrig som kastar in USA i en finanskris som sprider sig till resten av världen.

Den utvecklingen ger Ryssland möjligheter att finansiera sin krigsekonomi. Finland tvingas till en stark omstrukturering av de offentliga finanserna.

I det här scenariet kan Kinas ekonomiska modell kollapsa medan Europa åren 2028–2030 kan drabbas av en migrationsvåg som leder till att vår kontinent delas i tre olika läger. Finland ingår i så fall tillsammans med de övriga nordiska länderna, Östersjöstaterna, Tyskland och Storbritannien i det antiryska lägret.

För Finland innebär detta scenario en tid med stor arbetslöshet och en stor offentlig skuldbörda med tunga räntor. Välfärdssamhällets strukturer kräver radikala reformer.

Perioden 2031–2034 kan bli en tid av nya oheliga allianser. USA kan få närmare relationer till Ryssland medan relationerna mellan USA och Nordeuropa svalnar.

Det fjärde och sista scenariot, En ny världsordning, uppstår om det blir en långsam förändring som präglas av starkt samarbete. I det tar Kina ledningen inom diplomatin genom att ta initiativ till att stoppa Ryssland i Ukraina.

Kinas relationer till Europa förbättras som en följd att vi européer tar avstånd till Trumps sätt att göra uppgörelser. USA vänder sig inåt och en protektionistisk politik bromsar amerikansk tillväxt.

Europas konkurrenskraft stärks. EU utvecklas i federal riktning i och med att hotet från Ryssland består och Europa inte vill bli helt Kinaberoende.

Den här utvecklingen gör att Europa under åren 2028–2030 blir mer självförsörjande, ekonomiskt starkare och mer enhetligt i sitt beslutsfattande. Under åren 2031–2034 kan vi få en ny regelbaserad internationell ordning som baserar sig på ett samförstånd mellan Bryssel och Peking.

Finland gynnas av Europas federalistiska utveckling, bland annat genom stöd för investeringar och att nya branscher lockar kompetens utifrån. Vi går djupare in i integrationen, vilket i bästa fall kan betyda att Finlands strategiska och ekonomiska betydelse för Europa växer.

Å andra sidan finns också en risk för en skärpt företagsbeskattning som hämmar finländska investeringar och att Kina försöker blanda sig i finländsk politik.

Näringslivsdelegationen EVA ser fyra olika scenarier för utvecklingen under de närmaste tio åren. Uppgörelsernas spel, Världen i brand, Marknadskaos och Ny världsordning. Utsikterna beror framför allt på hur samarbetet aktörerna löper och hur snabb utvecklingen är. Bild: Skärmdump från Näringslivsdelegationen EVA:s webbplats.

Vad säger man?

Kanske att verkligheten inte går att baxa in i ett teoretiskt fyrfält. Den väg utvecklingen sist och slutligen tar kommer att plocka ett element från ett fält och ett element från ett annat fält.

Men samtidigt tjänar swotanalyser av det här slaget ett viktigt syfte. De hjälper oss att förstå att framtiden inte är ödesbestämd. EVA:s analys är en bra kompass för opinionsbildare och de med makt att navigera.

För oss i Finland är det också trösterikt att veta att vi inte behöver vara så oroliga för en värld i vilken Kina axlar ett diplomatiskt och ekonomiskt ledarskap. För Finland och Europa framstår det Kinadominerade scenariet som ett av de mest positiva.

Länkar och bakgrund:

Näringslivsdelegationen EVA:s scenariorapport om världsutvecklingen.

Helsingin Sanomats nyhet om EVA-rapporten.

Läs fler nyheter