21.3.2025

Kenneth Myntti: Unga liv står på spel i Tiktoks hjärncentrifug

Skrivet av:Kenneth Myntti
aaa1

En tonåring kan tillbringa flera timmar per dygn på Tiktok. Vilken blir effekten om man betänker att Tiktoks algoritm förstärker rådande känslor, till exempel av nedstämdhet? Bild: 123rf

Tiktoks algoritm är inte skapad för att hjälpa barn och unga i kris. Den tar sikte på något helt annat.

Nästan 90 procent av alla unga finländare använder Tiktok. Applikationen är också den viktigaste nyhetskällan för unga.

I Finland använder sig uppemot 1,5 miljoner finländare av Tiktok. Men är dagens föräldrar verkligen införstådda med vilken värld unga konfronteras med på plattformen?

Mycket tyder på att så inte är fallet. En pappa som Yles undersökande journalister på samhällsmagasinet MOT har talat med blev fullständigt chockad då han upptäckte vad hans 12-åriga son hade matats med.

Mannen hade märkt att något inte stod rätt till med sonen. Pojken verkade deprimerad efter föräldrarnas skilsmässa och ville ta långa ensamma promenader i skogen.

Efter lite lirkande gick sonen med på att avslöja vad som hade tyngt hans sinne. Han lät sin far bläddra i sin mobilprofil på Tiktok.

Fadern kunde först inte tro sina egna ögon. Här fanns inte bara bilder och mörka texter om att livet inte är värt att leva. Sonens Tiktok-profil innehöll också praktiska råd om hur man skadar sig eller begår självmord.

Det är så algoritmerna fungerar. Har du en gång klickat in dig på en video om depressioner kommer flödet så småningom att domineras av mörkt och rent av suicidalt innehåll.

Resultatet avYles grävande journalistik om Tiktok finns att se på Yle arenan. Bild: Skärmdump från Yle

Hade pappan inte i tid fått reda på var skon klämde hade det kunnat gå mycket illa. Tack vare att sonen invigde honom i Tiktok-flödets subkultur kunde han skaffa fram den professionella hjälp sonen uppenbarligen behövde.

Pappan vågar inte ens tänka på hur illa det kunde ha gått om sonen hade fortsatt att på egen hand gräva ner sig i det destruktiva och beroendeframkallande Tiktok-flödet.

MOT-journalisterna beslöt att testa hur innehållsflödet ser ut. De skapade med hjälp av artificiell intelligens två profiler för en 13- respektive en 15-årig pojke.

Till en början visades mest harmlösa videor. Men som konsekvens av att en av de fiktiva profilerna inte hade några egna kompisar iscensattes klick på några videor om ensamhet.

Efter det blev flödet bara mörkare. Bland annat dök det upp ett avskedsbrev en pojke hade skrivit till sin mamma före sitt eget självmord.

I princip borde ett barn som känner sig ensamt få hjälp och stöd. Men Tiktoks algoritmer fungerar helt tvärtom – ju mer destruktivt innehåll en ung gosse tar del av, desto dystrare blir budskapet.

Algoritmen är inte skapad för att hjälpa barn och unga i kris. Den är konstruerad för att få användaren att spendera så mycket tid som möjligt med appen så att effekten av reklamen maximeras.

Krafterna bakom Tiktok har i många år lovat att göra allt vad de kan för att skydda unga från beroendeframkallande material. Bara i Europa är inte mindre än 6 000 personer involverade i appens säkerhet.

Tiktok har också satt upp egna regler enligt vilka plattformen inte tillåter material som matar tankar om självmord eller självdestruktivt beteende.

Men av dessa säkerhetsaktiviteter eller -regler märks inte mycket då MOT-journalisterna försöker få upp sina testpersoner ur kaninhålen. De klickar upprepade gånger på funktionen "Jag är inte intresserad av den här typen av innehåll", men utan synlig effekt.

Det är först efter ett 50-tal tryckningar som innehållet normaliseras. Hur många tonåringar är så envisa, förnuftiga och systematiska i sin appanvändning?

Likaså hjälpte det heller inte att journalistteamet rapporterade olämpliga videor. På en vecka blev bara en av totalt 20 rapporterade videor eliminerad medan en annan fick begränsad synlighet.

I all tid har vuxna varnat för att ungdomen förstörs av det ena och det andra. Av rockmusik, film, television, för att inte tala om hårdrock som blir djävulens musik om den spelas upp baklänges.

Genom tiderna har vuxna känt en moralpanik som senare har visat sig både överdriven och obefogad. Ändå tävlar de sociala medierna inte riktigt i samma klass.

Det är nämligen bevisat att en människa som upprepade gånger utsätts för intryck av något slag så småningom börjar uppfatta detta som det nya normala. Tiktoks algoritmer är en form av hjärntvättning som måste tas på allvar.

Sist och sist slutligen handlar det inte bara om att vi överlåter vår barnuppfostran i främmande händer. De sociala medierna påverkar redan massvis av vuxna människors liv och verklighetsuppfattning.

Anarki och kaos tar över i ett samhälle som inte i tid förstår att rigga upp regelverk som är välmotiverade och hållbara. I princip kan den aktuella förändringen i den regelbaserade världsordningen ses som en effekt av att de etablerade massmedierna i ett flertal länder delvis har konkurrerats ut av de multinationella, sociala medierna.

MOT:s reportage visar tydligt att Tiktoks algoritmer kan driva en del av våra barn till självmord. En terrorist skulle knappast för 20 år sedan kunnat ens drömma om att få ett så kraftfullt verktyg i sina händer.

För föräldrar finns ingen viktigare uppgift än att vara närvarande och observanta. I synnerhet i den råa digitala verklighet som formar de ungas liv just nu.

Länkar och bakgrund:

MOT-reportaget "En tragisk applikation" kan ses här

Yles reportage om ansvarslösa Tiktok kan läsas här

Yles intervju med pappan till pojken som drabbades av ett självdestruktivt flöde finns här

Läs fler nyheter