13.11.2024

"Kvinnans eget fel om hon utsätts för våld" – unga mäns attityder oroar

Skrivet av: Christine Smedberg
test

Finland är det näst mest våldsamma landet för kvinnor inom EU. Nästan varannan finländsk kvinna har utsatts för sexuella trakasserier. Bild: Arkiv/Linus Lindholm

Unga finländska män har en oroväckande positiv attityd till våld mot kvinnor. Det visar en färsk undersökning som presenterades på tisdagen.

Finland är det näst mest våldsamma landet för kvinnor i hela EU och nästan varannan finländsk kvinna har utsatts för sexuella trakasserier.

Det här fick paraplyorganisationen Kvinnoorganisationer i samarbete (Nytkis) att vilja undersöka finländska mäns attityder till våld mot kvinnor och hurudana attityder i samhället som möjliggör våldskulturen.

Nu slår man larm om oroväckande resultat, speciellt bland unga män.

I undersökningen, som besvarats av drygt tusen finländska män, anser till exempel var fjärde under 35 år att det är kvinnans eget fel om hon utsätts för våld – på grund av hennes klädsel, utseende eller beteende.

22 procent i åldern 18–24 år uppger att det ibland är mer eller mindre nödvändigt att använda våld för att få respekt.

Männen under 35 år hade genomgående den mest tillåtande inställningen till våld mot kvinnor och utmärkte sig även med de mest kvinnofientliga svaren på de öppna frågorna.

Grafik: Kati Hiekkanen

Grafik: Kati Hiekkanen

"Inte alla män, men alltför många"

Silla Kakkola, generalsekreterare för Nytkis och ordförande för Finlands våldsobservatorium, säger att hon tyvärr inte är överraskad över de här resultaten men att det är bra att man nu börjar diskutera saken.

– Det är ju inte alla män som tycker så här, men det är alltför många. Männens attityder normaliserar våld mot kvinnor. Vi har mycket att ändra i de här attityderna, och här är männen själva i en nyckelposition, säger hon.

Hon konstaterar att undersökningsresultaten visar att det finns mycket arbete att göra i samhället. Man behöver satsa ännu mera på åtgärder som förebygger våld, som uppfostran och utbildning. Dessutom bör tillgången till stöd för både våldsoffer och förövare öka – inte minskas, som regeringen planerat.

Silla Kakkola på Nytkis säger att hon tyvärr inte är överraskad över undersökningsresultaten. Bild: Nytkis

Från Nytkis sida är man också speciellt oroad över hur dagens mediekultur och sociala medier påverkar attityderna till och normaliseringen av våld.

– Våldskulturen drabbar nämligen alla, även män. Vi vill att samhället vaknar upp då det gäller dessa oroväckande attityder till våld, speciellt bland unga, säger Kakkola.

Även om det är mycket i undersökningen som oroar, lyfter Kakkola också fram att en majoritet av männen ändå är beredda att ta ansvar för att få ett slut på våldet. Hela 84 procent anser att männen bör ta ett större ansvar för att få slut på våldet mot kvinnor, och 78 procent tycker att män bör ingripa ännu mera mot kränkande och objektifierande prat om kvinnor.

"En skamfläck för finländska samhället"

Svenska kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm säger i ett pressmeddelande på tisdagen att resultaten från Nytkis undersökning är alarmerande:

"Det är oacceptabelt att unga män ser våld mot kvinnor som något som kan rättfärdigas. Våld kan aldrig förtjänas, och ansvaret ligger alltid hos förövaren".

Svenska kvinnoförbundet kräver omedelbara åtgärder för att förändra de destruktiva attityderna. Man vill bland annat att det närmare analyseras hur effekterna av allt mer våldsamt innehåll i porr och sociala medier inverkar på ungas attityder. Också skolor, armén och andra samhällsinstanser bör ta ett större ansvar, anser man.

Statsminister Petteri Orpo (Saml) säger att våldet mot kvinnor är en skamfläck som hela det finländska samhället måste arbeta för att utrota. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Statsminister Petteri Orpo (Saml) skriver på Instagram att våldet mot kvinnor är en skamfläck i det finländska samhället:

"Även om inte alla män tänker så här, är det alldeles för många som gör det. Det finns inget som rättfärdigar våld. Ingen förtjänar det, i någon situation. Hela samhället måste arbeta för att ändra på de här förvrängda och farliga attityderna och utrota våldet mot kvinnor."

Att majoriteten av männen som deltog i undersökningen medger att männen måste ta ett större ansvar för att stoppa våldet mot kvinnor ser Orpo ändå som hoppfullt.

Undersökningen

  • Undersökningen utfördes av Dagmar Insight på uppdrag av Kvinnoorganisationer i samarbete (Nytkis) sommaren 2024.
  • Syftet var att kartlägga mäns attityder till våld mot kvinnor.
  • Totalt medverkade 1058 män i åldrarna 18–79 år. De svarande är från olika regioner, åldersgrupper och socioekonomiska bakgrunder.
  • Felmarginalen är högst +– 3,2 procent.
  • Undersökningen är en del Finlands våldsobservatoriums kampanj "Ljus, inte våld" och har finansierats med EU-stöd.
Läs fler nyheter