
Lyckoprofessorn nyfiken: Blir det många Kaj om nio månader?
När vi blir glada och firar tar det sig olika uttryck, det kan till exempel bli fler barn. Lyckoprofessorn Micael Dahlen skulle gärna undersöka KAJ-effekten. Bilden på bebisarna är ett annat uttryck, att vi tillsammans fyllt internet med bastubilder och -videoklipp. Bild: Jonny Huggare Smeds/Österbottens välfärdsområde
KAJ har gett oss ett lyckorus som kan vara i flera månader. Det gör oss snällare, men kan också påverka nativitet och ekonomi.
När Taylor Swift gav konserter i Stockholm steg lyckonivån bland invånarna med nästan fem procent. Det här gällde alla invånare, inte bara de som gick på konserten.
Frågan är om KAJ:s framgångar i Melodifestivalen kan ha haft samma effekt. Är lyckonivåerna höga i Vörå, Österbotten och Svenskfinland just nu?
– Det kan jag tänka mig. Jag har inget statistiskt underlag, men jag har anekdotiskt underlag. Flera människor har hört av sig för att berätta att de är glada och fråga om det är något som smittar av sig på hela Finland och Sverige, säger Micael Dahlen.
Han är professor i lycka, välmående och välfärd vid Handelshögskolan i Stockholm, som mätte lyckonivåerna i samband med Swift-konserterna. Han hade gärna gjort något liknande kring KAJ.
– Jag önskar att jag hade varit med i startgroparna och kunnat mäta det här. Jag tror det hade blivit härliga resultat.

Vi delar glädje, gemenskap och stolthet kring KAJ. Det får oss att bli lite snällare mot varandra, mot oss själva och känna lite större självkänsla enligt lyckoprofessorn Micael Dahlen. Bild: Jonny Huggare Smeds
De senaste veckorna har vi sett bakverk i grönt och brunt, fyllt internet med dansfyllda videoklipp, samlats för att se finalen tillsammans, nynnat på låten och snackat om KAJ-minnen och vinstchanser. Allt det här är tecken på "happyflation". Lyckoprofessorn förklarar begreppet.
– Det handlar om glädje, välmående, gemenskap och allt möjligt som kan komma av att vi samlas kring något, är stolta över något och gläds tillsammans över något. Det får oss att bli lite snällare mot varandra, mot oss själva och känna lite större självkänsla. Vi blir en del av en större gemenskap när till och med politiker i Finland dansar bastudansen och snart varje människa i Sverige känner till KAJ.

Den gemensamma glädjen intresserar lyckoprofessorn Micael Dahlen. Att vi kollar på Melodifestivalen tillsammans är en sådan grej. Bilden är från Norrvalla där bland andra David Portin, Ann-Louise Hägglund, Helena Hefors och Inger Portin följde finalen i lördags. Bild: Wilma Onnela
Happyflation är lycka som sprids som ringar på vattnet. Först var humorgruppen KAJ känd i Vörå, sedan i Österbotten och Svenskfinland. Nu i finska Finland och Sverige. Och det bara fortsätter.
– Jag tycker att det är jättehäftigt med KAJ och mötet mellan det finlandssvenska, det finska och det svenska. Det här växer ännu mer och blir två länders gemenskap, säger Dahlen.
Vi ska inte bli förvånade om våra trakter får fler besök i framtiden. KAJ, och lyckokänslan, kan locka hit människor.
– När vi känner en gemenskap och glädje brukar vi vilja förlänga det och känna ännu mer. Vi vill ta del av ännu mer. Bada bastu känner vi till, men vad mer finns det i kulturen att ta del av? Det är då det här också börjar synas i ekonomin.
Hittills har det mest forskats på lycka i samband med sportevenemang, till exempel OS och fotbolls-VM. Taylor Swift-studien är undantaget.
– Man har missat och underskattat betydelsen av kulturella evenemang.

KAJ slog ur underläge. De vann dödens grupp och hela Melodifestivalen. I maj tävlar de i Eurovision Song Contest. Bild: Lukas Jacobson
Lyckorus från oktober till maj
- 22 oktober 2024: Ryktet om att KAJ ska delta i Melodifestivalen sprider sig.
- 26 november 2024: Ryktet bekräftas. KAJ är med!
- 22 februari 2025: KAJ går vidare från sin deltävling, även kallad dödens grupp. Kort därefter toppar låten "Bara bada bastu" Spotify i både Sverige och Finland.
- 8 mars 2025: KAJ vinner Melodifestivalen med rekordpoäng.
- 13 maj 2025: KAJ tävlar för Sverige i semifinal 1 i Eurovision Song Contest i Basel.
- 17 maj 2025: Eventuell final i Eurovision Song Contest.
Hur länge kan lyckan hålla i sig? Eurovision Song Contest går av stapeln 13–17 maj. Det betyder att det finns mycket tid att se framemot evenemanget, planera gemensamma fester och heja på KAJ.
– Med Taylor Swift höll lyckan i sig en vecka. Enligt studier håller lyckan i sig ett par veckor, högst en månad, efter sportevenemang. Det här kommer att hålla i sig minst två månader till, säger Dahlen.
Det är inte ens säkert att det tar stopp där.
– Om man vågar tänka på vinst, då håller den här lyckan i sig bra länge till.
Då kanske lyckoprofessorn hinner mäta KAJ-lyckan. En annan sak väcker också hans nyfikenhet: en babyboom.
Inom sportvärlden har det konstaterats att det kan ta sådana här uttryck när fansen blir extra glada och firar. I USA pratar man om Superbowl-babies. Studier har visat att i den delstat det vinnande laget kommer från föds det fler barn nio månader senare. Barnen får också ofta namn efter spelare.
– Det är superspännande. Det här måste vi ta reda på och följa upp. Blir det många Kaj? Förutsättningarna finns definitivt, säger Dahlen.