9.4.2025

Meri intresserar lokala investerare – "Vi har fått något konkret bud"

Skrivet av:Ida Eriksson
meri1

Den flytande basturestaurangen Meri finns i Inre hamnen. Bild: Mikael Nybacka

Sisäsataman Terassis boförvaltare har blivit kontaktad av flera personer som kan tänka sig att ta över bolagets befintliga kafé- och restaurangverksamhet och den planerade basturestaurangen.

När Sisäsataman Terassi försattes i konkurs utsågs advokat Nina Aganimov på advokatbyrå DLA Piper i Helsingfors till boförvaltare. En av hennes uppgifter är att få loss pengar genom att hitta köpare till kafé- och restaurangverksamheten vid Kuntsis museum och på Sandö – och till den flytande basturestaurangen Meri.

På måndagsmorgonen hade Aganimov många ringbud att beta av, men också förra veckan tog flera personer kontakt.

– Processen är i full gång. Jag skulle säga att intresset är stort.

Gäller intresset den befintliga kafé- och restaurangverksamheten eller att färdigställa Meri?

– Både och.

Aganimov avslöjar att flera av dem som hört av sig är lokala aktörer.

– Det har varit mycket intresse från ort och ställe, men vi försöker förstås få till det bästa priset.

Har ni redan fått något konkret bud?

– Vi har något konkret bud, men vi inväntar fler bud innan vi tar ställning till det.

Advokat Nina Aganimov har rötterna i Österbotten. Hon planerar att besöka Vasa och bekanta sig med Sisäsataman Terassis egendom inom en nära framtid. Bild: DLA Piper

Tidigare aktörer inte intresserade

För några år sedan var företagaren Christoffer Wiik, tillsammans med Manu Korkman och Tim Sparv, intresserad av att driva en flytande restaurang i Inre hamnen. Företagarna vann Vasa stads kvalitetstävling som gällde Inre hamnen och om allt hade gått enligt planerna skulle restaurang Bryggan ha öppnat dörrarna vid det här laget.

Företagarna valde till sist att dra sig ur projektet. I det skedet fick Helsingforsföretaget Bluet möjlighet att förverkliga sin vision för Inre hamnen.

Wiik säger att han och hans tidigare samarbetspartner inte är intresserade av att ta över Sisäsataman Terassis verksamhet, varken den befintliga verksamheten eller den halvfärdiga restaurangen Meri.

– Nej, vår tanke med Bryggan var en betydligt mindre enhet. Jag tror fortfarande att det kunde löna sig. En större enhet är svår för vem som helst.

Ett stenkast från Meri och uteserveringen vid Kuntsis museum ligger Strampen. Så här svarar krögaren Robert Ekman på frågan om han är intresserad av att ta över Sisäsataman Terassis verksamhet:

– Nej, det är ett för stort projekt enligt mig.

Mångsysslaren och krögaren Michael Björklund svarar i sin tur så här:

– Man ska aldrig säga aldrig, men just nu har vi fullt upp med vårt eget.

Björklund har redan ett finger med i Vasarestaurangerna Hejm, Fröj och Niska.

Terassen vid Kuntsis museum är en del av Sisäsataman Terassis verksamhet. Bolaget har även avtal med muséet om att ansvara för dess kaféverksamhet. Arkivbild. Bild: Ebba Håkans

Borgenärerna bestämmer

När boförvaltare Aganimov väl känner sig nöjd med buden presenterar hon dem för borgenärerna.

– Boförvaltaren ger rekommendationer på basis av processen och för vidare offerter och naturligtvis de bästa buden. Det är egentligen först på borgenärsstämman som det slutgiltiga godkännandet ges. I praktiken blir det de största borgenärerna som fattar beslut i och med att det är en röst per euro som gäller.

Störst makt har således Varaus Suomi som kräver Sisäsataman Terassi på 2,3 miljoner euro. Näst mest makt har moderbolaget Nordic Live Productions som har fordringar på 1,6 miljoner euro och tredje mest makt har Bluet som har fordringar på 127 000 euro.

Bluet drev projektet med den flytande basturestaurangen fram tills april 2022 då Sisäsataman Terassi och Tommi Mäki tog över huvudansvaret. Bluet specialiserar sig på flytande konstruktioner och ligger även bakom Allas sea pool i Helsingfors.

När tror du att en eventuell försäljning klarnar, Nina Aganimov?

– Tidtabellen är sträng. Vårt mål är att hinna bli klara till terrassäsongen, eventuellt redan i maj, men vi vet också att tiderna är svåra. Vi gör vårt bästa.

Läs fler nyheter