
Minska stressen på jobbet – här är fallgroparna att hålla koll på
Att göra saker fort är inte alltid effektivt. Bild: Janerik Henriksson/TT
Krånglande datorer fixar vi direkt men återhämtning för att dämpa stressen väntar vi med tills vi kommer hem. Återhämtning är arbetsuppgift, enligt psykologen Sofia Viotti, som vill hjälpa oss se våra ohjälpsamma beteenden.
Psykologen Sofia Viotti har länge känt sig frustrerad. Många känner stress på arbetet, utan att det sätts in verkningsfulla åtgärder eller försök att förstå vad den verkligen beror på, förklarar hon.
– Det finns mycket kunskap om hur hjärnan fungerar, men ute på arbetsplatserna vet man mer om företagets datorer än vad människor behöver för att må bra och prestera.
Med sin bok ”Självmedkänsla på jobbet” vill Sofia Viotti minska kunskapsglappet.
– Det handlar både om vad organisationer kan göra för att förbättra förutsättningarna och kunskap om våra egna ohjälpsamma mönster, säger hon.
Ofta görs många saker för att minska stress och överbelastning. Man tar in en expert som pratar om stress eller håller en kurs i avslappning.
– Det är punktinsatser, men man missar att föra in kunskapen brett i organisationen. Medarbetare som känner sig lugna och mår bra kan också prestera på en hög nivå, säger Sofia Viotti.
Ett typiskt exempel är att det kan vara svårt att lösa en svår och komplex arbetsuppgift med för höga stressnivåer. Då uppstår koncentrationsproblem och svårigheter att fokusera.
– Det behöver skapas förutsättningar runt den här personen så att den känner sig lugn och trygg, och personen själv måste veta vad som orsakar stressen och hur den kan hjälpa sig själv.
Enligt Sofia Viotti är det ofta en kombination av hur arbetet är organiserat och hur vi hanterar olika situationer som orsakar stress. Många har ohjälpsamma beteenden som bidrar till problem.
– Kanske är man en person som oroar sig väldigt mycket eller kör över sina behov av rädsla för att göra andra besvikna. Det är mönster som ofta inte har med arbetsplatsen i sig att göra.
Andra exempel är att hoppa över raster, säga ja fast man inte hinner, skjuta upp saker som känns jobbiga eller undvika att be om hjälp.
– Undvikandebeteenden styrs av obehag, vi använder dem för att slippa känslan. Då säger vi ”jag fixar det”, istället för att säga nej, säger Sofia Viotti.

Psykologen Sofia Viotti vill lära oss se våra ohjälpsamma beteenden. Bild: Eva Lindblad/1001bild.se
Ofta är vi omedvetna om våra beteenden. Att få syn på ohjälpsamma mönster är första steget i att bryta dem.
– Det handlar om att börja förstå vad vi gör som ökar på stressen, sedan måste vi ta hand om obehaget som uppstår när vi försöker göra annorlunda, säger Sofia Viotti.
Precis som med annat man måste träna på kan man inte förvänta sig att man ska kunna det direkt, förklarar hon.
– Det handlar om att öva upp en psykologisk förmåga. Med tiden kan man lära sig att inte styras av obehaget. Och istället till exempel våga säga nej.
Är vi stressade och slutkörda gör vi fler misstag, vi får svårt att samarbeta och prestera. Sofia Viotti tycker att man ska se återhämtning som en arbetsuppgift.
– Har vi en dator som krånglar fixar vi det direkt. Men sitter vi med koncentrationsproblem och behöver återhämtning ser vi det som ett personligt problem som vi får fixa i helgen.
Fem fallgropar som orsakar stress på jobbet
- Du säger ja fast du inte hinner av rädsla för att göra folk besvikna.
- Du arbetar jättefort och tömmer dig själv på energi samtidigt som du gör fel för att det går för snabbt.
- Du hoppar över luncher och raster för att det känns som att du inte hinner. I själva verket presterar du sämre för att du är slutkörd.
- Du skjuter upp saker som du tycker är jobbiga och tråkiga.
- Du vågar inte be om hjälp för att du är rädd för att framstå som okunnig och besvärlig.
Att stanna upp och koppla bort tankarna genom att slappna av i kroppen eller ta en promenad kan göra mycket för att dämpa stressen.
– Ibland behövs bara några minuter för att du ska känna dig klarare i huvudet så att du kan arbeta mer effektivt och strukturerat, säger Sofia Viotti.
Den som har ett arbete där det inte går att ta en paus när man behöver kan prova att varva ned genom att helt enkelt göra saker långsammare.
– Det är vanligt att omedvetet lura sig själv genom att tro att vi blir effektiva genom att göra saker fort. I själva verket blir vi mer stressade samtidigt som vi inte sparar särskilt mycket tid, säger Sofia Viotti.