
Mögel, vägglöss och vattenläckage – så kan hyresgäster få rätt mot sin hyresvärd
Fuktskador i badrummet hör till de skador där det oftast uppstår dispyter mellan hyresgäst och hyresvärd om vem som orsakat dem. Arkivbild. Bild: Sofia Klåvus
När skadan har uppkommit och vem som har orsakat den är centrala frågor när det ska avgöras om hyresvärden eller hyresgästen bär ansvaret.
Vi skrev nyligen om hyresgäster i Närpes som bor i lägenheter som är i dåligt skick. Bland annat förekommer mögel, vägglöss och vattenläckage.
Vilka rättigheter – och skyldigheter – har hyresgästen i sådana här fall?
Vi ringde verksamhetsledaren Anne Viita på Finska Hyresgäster. Det är en förening som erbjuder rådgivning till hyresgäster. Hon kommenterar hyresgästernas rättigheter på ett allmänt plan och tar alltså inte ställning till de nu aktuella fallen.
Hon säger att utgångsläget alltid är att skicket på den bostad man hyr ska motsvara skicket i allmänhet på en motsvarande bostad. En gammal bostad kan alltså inte rakt av jämföras med en nybyggd.
– Hyr man en bostad från början av 1900-talet är standarden en annan än i en som är klar 2025. Finns det något som klart avviker från det här ska det framkomma i marknadsföreningen och priset så att hyresgästen vet vad hen får.
– Om du till exempel hyr ett trähus från 1940-talet kan det dyka upp en mus där på hösten eller vintern, om huset är byggt på 1950-talet och nästan fram till 2000-talet kan det finnas asbest. Sådant här kan man i regel inte få nedsatt hyra för om det inte orsakar betydande besvär.
Om skicket på bostaden däremot inte motsvarar det som hyresgästen och hyresvärden kommit överens om är det hyresvärdens ansvar att utreda och åtgärda felet. Det här kan till exempel vara om det uppstår en vattenskada.
Undantaget här är om det är hyresgästen som orsakat skadan. Ett klassiskt exempel är att hyresgästen varit berusad, somnat i duschen och täppt till golvbrunnen varpå det uppstått en vattenskada.
– Om hyresgästen orsakat skadan betalar hen för reparationen och får ingen nedsatt hyra. Om skadan uppstått av någon annan orsak har hyresgästen rätt till nedsatt hyra till den del som skadan påverkar boendet.
Det här gäller också planerade renoveringar och reparationsarbeten. Den nedsatta hyran gäller tills problemet åtgärdats.
Om något problem uppdagas redan i det skede som hyresgästen ska flytta in, och bostadens skick alltså inte motsvarar det man kommit överens om, har hyresgästen rätt att vägra ta emot bostaden tills problemet åtgärdats. Hen behöver då heller inte betala hyra om hen ännu inte flyttat in.
Däremot kan hyresgästen aldrig kräva en ny bostad på hyresvärdens bekostnad.
Det här gäller också om det måste göras så omfattande reparationer att bostaden blir obeboelig för en tid. Då är det hyresgästens ansvar att hitta någon annanstans att bo.
– Men förstås betalar man inte hyra för den tiden då man inte bor i bostaden.
Det kan förstås ofta finnas olika åsikter om vilket skick bostaden var i när hyresgästen flyttade in, i vilket skede skador uppkommit och vem som orsakat dem.
– Är skadan inne i konstruktionerna är det ganska klart att det inte är hyresgästen som är orsaken. Men fuktskador i badrummet är säkert det man strider mest om. Har hyresgästen torkat golvet tillräckligt bra och upptäckt möjliga sprickor i kaklet?
Viita lyfter fram vikten av att hyresgästen och hyresvärden gör en gemensam granskning av bostaden innan hyresgästen flyttar in. Det här är ett av de bästa sätten för hyresgästen att värna sitt rättsskydd.
– Då kan man ta bilder eller åtminstone skriva ner vilket skick bostaden är i. Om det till exempel har nämnts sprucket kakel i badrummet är hyresgästen inte ansvarig för det. Hyresgästen ansvarar bara för skador som uppstått under tiden hen bott där.
När det gäller till exempel skadeinsekter kan det vara svårt att påvisa vem som är skyldig till att de dykt upp.
– Här är utgångsläget att hyresgästens främsta ansvar är att genast meddela hyresvärden som genast ska vidta åtgärder, för det räcker sällan med att bekämpa ohyran i bara en lägenhet.
Anne Viita ger också ett tips på hur man kan undvika att själv ta med sig ohyra hem efter en utlandsvistelse. På Helsingfors-Vanda flygfält finns möjlighet att, mot ersättning, få bagaget fryst så att eventuella vägglöss och annan ohyra dör.
– Märker man till exempel att det finns vägglöss på hotellet så finns den här möjligheten.
Vart kan hyresgäster vända sig om det finns problem i bostaden och man inte kommer överens med hyresvärden?
– Vi kan erbjuda rådgivning. Sedan finns konsumenttvistenämnden som är avgiftsfri. Kön dit är ett och ett halvt till två år. Därifrån får man alltid en rekommendation. Och sedan finns det tingsrätten.