Naprapat-Jonas: "Kroppen klarar mer än du tror"
Jonas Parandian är van vid att utmana sig själv och har gått överlevnadskurs i Amazonas. Bild: Kajsa Göransson
Hundratusentals följer hans övningar och råd i sociala medier där han blivit känd som Naprapat-Jonas. Nu delar Jonas Parandian med sig av sin kunskap i en ny bok om att lyssna till kroppens egen visdom.
Under sin karriär har han arbetat med såväl elitidrottare som personer som haft svårt för att gå. Jonas Parandian har dessutom deltagit i överlevnadskurs i Amazonas djungel och i tv-programmet ”Ensam i vildmarken”, där han skulle klara sig på egen hand i norra Norge.
Livserfarenheten har nu resulterat i boken ”Stillhet & Rörelse” där han blandar filosofiska tankar med råd kring allt från sömn till hur man tar en paus från det digitala och med handfasta övningar för exempelvis rygg, nacke och axlar.
– Något som blivit tydligt för mig är att det handlar om att hitta ytterligheterna. Mellan mjukt och hårt, varmt och kallt, tungt och lätt. Tränar man till exempel mycket styrketräning kanske yoga eller meditation kan ge en helhet och tvärtom, säger Jonas Parandian.
Att hålla igång sin rörlighet och inte backa tillbaka från rörelser som känns skrämmande för att du kanske någon gång gjorde dig illa är två faktorer för bättre hälsa och för att hålla kroppen i trim, såväl utvändigt som invändigt.
Snarare är det just rörelser som du tror du inte ska göra, som du ska göra.
– Kanske känner jag att jag vill vila om jag har ont i knät när man kanske egentligen behöver skicka fler signaler, öka cirkulationen i knät på andra sätt än att springa, säger han.
Det handlar också om att försöka bli mer närvarande här och nu, som naprapaten uttrycker det. Då kan man också bli bättre på att upptäcka tidiga symtom på sjukdom, som stress eller utbrändhet eller början på en överansträngningsskada.
Trötthet, förändringar i humör eller att du känner dig ofokuserad är varningstecken. Det kan också vara muskler, en led eller en kroppsdel som börjar säga ifrån genom lite lätt molande värk.
– Till en teknisk pryl du köper så får du ofta en användarmanual med instruktioner på hur man kan felsöka. Men med kroppen är det en livslång resa att lära sig hur kroppen fungerar och att förstå dess signaler, säger naprapaten.
Förutom att läsa av kroppens signaler handlar det också om vilka signaler man skickar till sin kropp, menar han.
– När du går till gymmet och greppar tag om en ledstång och musklerna kämpar väldigt mycket. Då skickar man signaler att skelettet och huden behöver bli starkare. Kroppen börjar anpassa och förändra sig, säger Jonas Parandian.
Den som inte är van vid att träna behöver inte börja på ett gym det första man gör. En promenad ute i naturen eller en mer äventyrlig tur ute i skogen räcker länge, där vi kan behöva lyfta upp våra ben, använda händer och ibland klättra för att ta oss över kuperad och ojämn mark, hala stenar och trädstammar.
Minst lika viktig är återhämtningen, menar naprapaten.
– Träning är också en form av stress där man skickar signaler till kroppen att det här området stressas, det här måste bli starkare. Men man måste låta kroppen vila och återhämta sig.
Bland sina erfarenheter är det några saker som han särskilt tagit till sig – kroppens förmåga att med lite hjälp på vägen läka sig och att vi har färdigheter inprogrammerade sedan länge som bara väntar på att användas, berättar han.
– Jag var ensam i Nordnorge med begränsad utrustning och kunde inte googla mig fram till lösningar. Men kroppen klarar mer än man tror. Kroppen bara väntar på att vi ska använda dess förmågor igen. Vi kan vara starka och uthålliga, säger naprapaten.