15.1.2025

Nu inleds sommarjobbsjakten – tänk på det här när du söker jobb

Skrivet av:Christine Smedberg
sommarjobb1

Sommarjobbet är det första steget ut i arbetslivet för många unga. Arkivbilder

Börja i god tid och fyll i din ansökan med omsorg. Det är några arbetsgivares råd när det nu är dags för många att börja söka sommarjobb.

Många stora arbetsgivare inleder sin rekrytering för sommaren nu i januari. Men på till exempel jobbportalen Duunitori dök de första sommarjobbsannonserna upp redan före julen.

Lotta Viljamaa, som är rekryteringstjänst- och kommunikationschef på Duunitori, säger att den här säsongen startat något livligare än fjolårets:

– Januari–mars är vanligtvis de mest hektiska månaderna då det gäller rekrytering av sommarjobbare, så vi är ju bara i början ännu. Men starten ser i alla fall lovande ut: mellan 1 november och 6 januari hade det publicerats ungefär 6 procent fler sommarjobbsannonser på Duunitori än vid motsvarande period ifjol.

Lotta Viljamaa säger att lågkonjunkturen överlag syntes tydligt inför och under förra sommaren; under perioden 1 november 2023 till 31 juli 2024 hade jobbannonserna minskat med 35 procent jämfört med året innan.

– Det ekonomiska läget kommer nog i viss mån att inverka på behovet av sommarjobbare även i år – vi kommer inte att nå upp till rekordnivåerna från sommaren 2023.

I nuläget finns drygt 4000 sommarjobb utannonserade på Duunitori, de flesta av dem i kategorierna industri och teknologi, handel och försäljning, hälsovård, bygge samt restaurang och turism.

Närmare hundra av annonserna gäller jobb som finns i Vasatrakten.

Tips: Tänk på det här när du söker sommarjobb

  • Det lönar sig att börja i god tid och att söka till många platser.
  • Det är också bra att skräddarsy sina olika ansökningar.
  • Gör din research och förbered dig väl. Studera noggrant vad som står i jobbannonsen, samt arbetsgivarens webbplats och sociala medier. Fundera på vad som är dina styrkor och vad som motiverar dig. Googla på vanliga frågor på jobbintervjun.
  • Många arbetsgivare uppskattar en energisk och aktiv attityd samt vilja att lära sig, så försök visa upp de här sidorna under hela ansökningsprocessen.
  • Förutom på jobbportaler kan du hittar information om sommarjobb också på sociala medier och genom olika nätverk. Följ arbetesgivare som intresserar dig och berätta också i dina egna nätverk at du söker jobb.
  • Källa: Lotta Viljamaa, Duunitori

 

1400 sommarjobb hos KPO

En av de största arbetsgivarna i Österbotten är handelslaget KPO som inleder sin rekrytering på tisdag, den 14 januari. KPO:s personaldirektör Leif Lindberg säger att läget ser ungefär lika ut som ifjol. Då anställde man hela 1400 sommarjobbare i de österbottniska landskapen, av vilka över hälften var 14–17-åringar som fick möjlighet att göra en två veckors "Bekanta dig med arbetslivet"-praktik.

Flest jobb finns inom handeln och på stora butiker som Prisma och S-Market. Men också till exempel restauranger, hotell och ABC-stationer behöver arbetskraft under sommaren.

För den som gör bra ifrån sig på sommarjobbet kan det också finnas goda möjligheter till inhopp på till exempel veckoslut och under andra delar av året.

– Så går det ju ofta till, det är säkert många av oss som jobbar i dag som kommit in i arbetslivet på det sättet. I Vasaregionen har vi många högskolestuderande som hoppar in på kvällar och helger vid sidan om studierna, säger Leif Lindberg.

Har du några tips till den som söker jobb hos er?

– Det som jag tycker är viktigast är att man sätter sig in i den ansökan som man skriver, och att man berättar om sig själv och vad man kan. Fast man inte har någon arbetserfarenhet har man ofta sådana kunskaper som behövs i arbetslivet, så det lönar sig att lyfta fram dem. Till exempel hos oss jobbar man ju mycket i team så då är det viktigt att man kommer överens med andra människor, och i Vasatrakten är det också bra om man kan betjäna på både svenska och finska.

– Men några desto större krav har vi inte, det kan man inte heller ha när det handlar om unga personer som kanske söker sina första jobb. Med ett positivt lynne och genom att berätta vad man kan så kommer man långt.

Vasa stad erbjuder 450 jobb

Också Vasa stad erbjuder i år ungefär lika många sommarjobb som förra sommaren, cirka 450 platser, berättar Anne Lindell som är ansvarig rekryterare på staden. Jobben lediganslås på Kuntarekry från och med måndagen den 13 januari.

Stadens sommarjobb riktar sig till fem olika grupper av sökande: 14–15-åringar, 16–17-åringar, 18–29-åringar, högskolestuderande 18–29 år samt ungdomar med funktionsnedsättning och specialbehov. Därtill kan företag också senare i vår ansöka om en sommarjobbssedel för att anställa en ung person.

Även om det är möjligt att få stadens sommarjobb flera gånger säger Anne Lindell att man i första hand ändå strävar efter att anställa nya personer.

– Vi vill ju att så många ungdomar som möjligt ska få chans att få en första arbetserfarenhet, det är väldigt viktigt.

I år kan man också sommarjobba i trafikparken vid Metviken. Bild: Erika Strand

Totalt finns det 50 olika arbetsuppgifter att välja bland. En nyhet för i år är jobbet som medhjälpare i trafikparken i Metviken. Allra populärast brukar daghemsjobben vara.

Ansökningstiden pågår fram till den 2 mars, men Anne Lindell rekommenderar att man inte väntar till sista minuten med att skicka in sin ansökan eftersom en del rekryteringar görs medan ansökningstiden ännu pågår – speciellt då det gäller jobben för högskolestuderande.

Har du några andra tips till dem som söker jobb?

– Framför allt att sätta tid på att skriva en bra ansökan och noggrant fylla i alla uppgifter. Och kom ihåg att all sorts erfarenhet kan vara till nytta, även om du ännu inte har så mycket arbetserfarenhet. Berätta till exempel om du varit aktiv i elevkåren eller kanske suttit barnvakt åt dina syskon eller grannens barn. Ett annat tips är att kolla upp vem som är kontaktperson för platsen du söker till och ringa upp och berätta lite om dig själv och att du är intresserad av jobbet. Du kan då också passa på att fråga om det är något du ännu funderar över.

50 sommarjobb i Korsholm

Korsholm inleder sin sommarrekrytering i början på februari, berättar kommunens sysselsättningskoordinator Susanna Sund. Precis som tidigare år erbjuder man sommarjobb åt de lite äldre ungdomarna och sommarjobbssedlar åt de yngre. Alla ansökningar görs via Kuntarekry.

Även i år finns det totalt 50 sommarjobb som alltså kan sökas av ungdomar födda 2006–2008. Jobben är för fyra veckor och finns inom kommunens olika avdelningar, till exempel på bibliotek, daghem, grönområdesenheten, Stundars och Korsholms bostäder.

Sommarjobbssedlarna – med vilka kommunen stöder arbetsgivare som anställer en ung person – kan sökas av ungdomar i högstadieåldern. Exakt hur många sedlar som finns i år är ännu inte bestämt. Sedlarna lottas ut bland alla som sökt dem.

Har du några tips till dem som söker kommunens sommarjobb?

– Man kan alltid ta kontakt med förmannen på den arbetsplats man är intresserad av. Om det är femtio andra sökande till ett jobb så kan det alltid vara bra att visa framfötterna lite.

Då det gäller sommarjobbssedlarna säger Susanna Sand att man från kommunen kan tipsa om potentiella arbetsgivare, men att det är fritt fram att höra sig för om jobb hos vilket företag eller förening som helst, var som helst i Finland. Hon föreslår också att man börjar i god tid:

– Man behöver inte vänta tills man vet om man faktiskt får en sommarjobbssedel, utan det är bättre att börja på förhand. Berätta bara för arbetsgivaren att du ansökt om en sedel och ännu väntar på besked.

Läs fler nyheter