
Nu smälter isarna snabbt – "Var beredd att bli våt", säger sjöräddningen
Isar som bär på morgonen kan brista på dagen, särskilt om det är plusgrader. Bild: Fredrik Westblom/arkiv
Beger man sig ut på de svaga vårisarna behöver man bereda sig på att eventuellt hamna i en isvak.
Isens tjocklek varierar mycket från ställe till ställe. Is som bär på morgonen kan brista senare på dagen. Det skriver Västra Finlands sjöbevakningssektion på Facebook. De varnar också människor från att röra sig på isen om det inte är absolut nödvändigt.
Vid Vallgrund sjöbevakningsstation säger löjtnant Mika Stormblad att isarna ställvis är tjocka, men att de kan vara förrädiska.
– Vårisarna kan vara lömska och beter sig på ett helt annat sätt än vinterisar.
En tjock våris kan vara svag och brista under tyngd.
– Det är inte bara ställen där det strömmar som kan vara farliga. Isarna smälter underifrån när solen skiner. När det är plusgrader kan isen hålla på morgonen men efter att solen gassat hela dagen är det bara snor kvar.
Stormblad konstaterar att när exempelvis långfärdskrinnare eller pilkare rör sig på isen är de ofta väl förberedda. Det behöver alla som beger sig ut på isen vara.
– Man ska vara förberedd på att bli våt. Det finns två sorters människor som rör sig på isen: de som har blivit våta och de som kommer att bli våta och gå ner i en vak. Har man bara rätt utrustning och håller sig lugn är det okej. Pilkare och skrinnare brukar ha med ispikar, isdubbar och torra kläder.
Stormblad konstaterar att man behöver vara beredd att hjälpa sig själv. Myndigheterna kommer troligen inte vara på plats på så kort tid som behövs.
Lokalkännedom är alltid viktigt.
– Vi har grunda vatten i Vasa skärgård, särskilt om man är till exempel skridskoturist kan det vara ovant med så grunt vatten. Grunt vatten gör att det strömmar mer och isen är svagare.
Utanför sjöbevakningsstationen i Vallgrund fanns det förra veckan is tre kilometer ut på havet. Nu finns det is bara 500 meter ut.
– Det går snabbt nu.