
Österbottniska kvinnor får testa på att göra HPV-test hemma
Hemmatestet öppnar en möjlighet att delta i screeningen för dem som inte vill komma till mottagningen, säger Marjaana Carlsson, avdelningsskötare på mödra- och preventivrådgivningen. Bild: Jonna Hongell/Alwa Westerlund
Nu kan de kvinnor som kallas till HPV-test välja att göra testet hemma. På det sättet hoppas man fånga upp fler som annars skulle utebli.
Snart kan de österbottniska kvinnor som kallas till HPV-test göra testet hemma. Österbottens välfärdsområde ingår nämligen i ett pilotprojekt för att fånga upp de kvinnor som uteblir från HPV-testet. Piloteringen sker i samarbete med Fimlab.
Men möjligheten gäller åtminstone tillsvidare bara de kvinnor som uteblivit från testning efter att de fått en första kallelse.
Så här fungerar det:
I första kallelsen till HPV-test uppmanas du att själv boka tid till mottagningen. Ifall du inte deltagit i screeningen inom åtta veckor får du ett påminnelsebrev. Där uppmanas du att boka tid, antingen via telefon eller webben, och samtidigt erbjuds du en möjlighet att beställa hem ett provkit så att du kan ta provet hemma och sedan skicka det till Fimlab för analys.
– Det finns alltid de som är rädda och inte vill komma in till mottagningen. Det här öppnar en möjlighet för dem att delta i HPV-screeningen ändå, säger Marjaana Carlsson, avdelningsskötare på mödra- och preventivrådgivningen.
Screening för förebyggande av livmoderhalscancer
- Screening för livmoderhalscancer (HPV-prov) sker oftast på preventivrådgivningen. Alla 30-65-åriga kvinnor kallas till HPV-prov med fem års mellanrum.
- I screeningen deltar ungefär 70 procent av alla som fått ett kallelsebrev. Ungefär en procent av alla som deltagit i screening remitteras vidare till en tilläggsundersökning, det vill säga kolposkopi.
- Screeningen är ett enkelt sätt att hitta cellförändringar innan de utvecklas till cancer. Screeningen har minskat förekomsten av livmoderhalscancer med 80 procent i Finland.
- Källa: Österbottens välfärdsområde, Fimlab, Finlands cancerregister
De klienter vars testresultat är positivt får en ny inbjudan till provtagning på kliniken.
– Hemtesten visar antingen positivt eller negativt för HPV-virus men inte cellförändringar. Ifall det är positivt är det viktigt att komma in för vidare undersökning.
Ingen i Österbotten har ändå fått erbjudande om hemtest riktigt ännu.
– De första kallelserna har skickats i början av vecka sex, så påminnelsebrev och erbjudan om hemtest kommer troligtvis att skickas i början av april.
Därför har man enligt Carlsson inte heller ännu marknadsfört möjligheten i någon större utsträckning.
Sedan i fjol då HPV-testen infördes som screeningmetod i stället för de traditionella papa-proven måste klienterna själva boka tid för HPV-provtagningen.
Det är också övergången till HPV-test som gör att klienterna själva kan göra testet, eftersom det är betydligt enklare att göra.
Enligt Carlsson har klienterna varit nöjda med det nya bokningssystemet.
– Många har uppskattat möjligheten att få boka tiden själv.
Under 2024 deltog 73 procent av de kallade i screeningen.
Välfärdsområdets styrelse behandlade i februari Eva-Maria Strömsholms (SFP) medborgarinitiativ om att Österbottens välfärdsområde bland annat borde återinföra modellen med färdigt datum för undersökning i kallelsebrevet till sållning för livmoderhalscancer.
Strömsholm är vice ordförande och medgrundare i föreningen Gynekologiska cancerpatienterna i Finland som motsätter sig förändringen och befarar att den leder till att färre deltar i screeningen.
Styrelsen beslöt ändå att man fortsätter med nuvarande kallelsemodell under 2025 och startar upp piloteringen av hemtestning för dem som uteblir från sållningen. Dessutom beslöts det att det ska satsas på informations till befolkningen och riktade åtgärder till områden där sållningsdeltagandet är lägst. Nästa år tas det på nytt ställning till kallelsemodellen utgående ifrån hur deltagandet sett ut.

Så här ser hemtestet ut. Bild: Jonna Hongell
Satu Saloranta, projektchef på Fimlab, betonar att hemtestet i det här skedet ännu handlar om ett projekt i forskningsstadiet. Projektet ingår i en vetenskaplig studie som genomförs i samarbete mellan Fimlab och Tammerfors universitetssjukhus.
Birkalands välfärdsområde var först ute i fjol med att testa på hemtester. Enligt Saloranta var det ändå överraskande få som nappade på möjligheten under det första året.
– Det är också därför vi vill utvidga projektet.
På det sättet hoppas man få ett bredare underlag.
–Resultatet från Birkaland visar att antalet positiva ligger på samma nivå som för dem som kommer in för att testa sig, vilket antyder att hemtestet är pålitligt. Men det kan man inte med säkerhet säga innan forskningen är klar.
Någon risk för att hemtestet skulle ge ett falskt positivt eller negativt resultat finns enligt Saloranta ändå inte.
– Analysapparaten alarmerar ifall det inte alls finns celler i provet och det inte går att undersöka.
Samtidigt som Österbotten piloterar hemtesten kommer också Mellersta Finlands och Päijät Tavastland välfärdsområde att gå med i projektet.
Enligt Saloranta är förhoppningen att hemtestet i framtiden ska kunna bli ett förstahandsval. I Sverige och i Europa används hemtesterna på bred front.
I Sverige infördes så kallad självprovtagning redan i samband med covidpandemin för att man inte skulle hamna på efterkälken med screeningen.
– Det finns ett tryck på att införa dem här också. Bland annat eftersom välfärdsområdena skär i servicenätet.
Enligt Saloranta utreds det om att hemtestet kunde finnas med som ett alternativ redan i första kallelsen. Finlands Cancerregister, som ansvarar för anvisningarna för sållningen, ger för tillfället inte den möjligheten.
LÄS OCKSÅ: "Risk för att färre tar HPV-tester – och fler får cancer"