
Studerande donerade 2 750 euro till Österbottens cancerförening – "Jag är stolt"
Markku Suoranta, verksamhetsledare för Österbottens cancerförening, är glad över Pampasmaffians donation på nästan 3000 euro. Pampasmaffians styrelse består av Lydia Forsberg, Wilma Eklund, Linn Granlund, Tobias Holmberg, Emma Finne och Sylva Seligson. Bild: Johannes Björkqvist
En stor del av Österbottens cancerförenings verksamhet finansieras med donationer. Studentföreningen Pampasmaffians donation är viktig eftersom det ökar medvetenheten om Österbottens cancerförening.
– Vi följer Pampas nationaldag från vårt kontor varje år och njuter av stämningen och musiken. Jag brukar skicka ett foto till en bekant och skriva: "In Vaasa we have this thing called Pampas nationaldag".
("I Vasa har vi något vi kallar för Pampas nationaldag".)
Det säger Markku Suoranta, verksamhetsledare för Österbottens cancerförening, till studentföreningen Pampasmaffians styrelsemedlemmar. Från deras kontor har de utsikt över Vasa torg där Pampas nationaldag firas varje år i mars.
Orsaken till att de avnjuter en kaffekopp och en bulle på Österbottens cancerförenings kontor är att Pampasmaffian donerar 2 750 euro till föreningen.
– Jag är stolt över dagens studerande och Pampasmaffian som själva tog det här initiativet och kontaktade oss. Jag vet att studerande inte har så mycket pengar. Jag är tacksam över att de donerar en så här stor summa.

Markku Suoranta, verksamhetsledare vid Österbottens cancerförening, säger att om donationerna uteblir måste de anpassa sin verksamhet. Bild: Johannes Björkqvist
Säljer halarmärken
Pampasmaffians styrelse består av Emma Finne, Lydia Forsberg, Linn Granlund, Tobias Holmberg, Sylva Seligson och Wilma Eklund. De känner varandra väl eftersom de tillsammans planerade och genomförde Pampas nationaldag 2024.
Sedan 2019 har studentföreningen sålt ett välgörenhetshalarmärke och vinsten går oavkortat till någon förening eller organisation.
– I år sålde vi 650 halarmärken. När de var slut kom många fram och frågade om det fanns fler, säger Lydia Forsberg.

Så här ser årets välgörenhetshalarmärke ut. De sålde 650 stycken, men hoppas kunna sälja fler i framtiden. Bild: Johannes Björkqvist
De har sålt halarmärken på Novia, Åbo Akademi och Svenska Handelshögskolan. Även personer som inte längre studerar köpte halarmärken.
– När vi var på Novia gick en som var med i Pampasmaffian 1998 förbi vårt bord. När han hörde vart pengarna gick ville han bidra och köpte ett halarmärke, säger Seligson.
– På Åbo Akademi kom en äldre dam och pratade med oss. Det visade sig att hon arbetat med cancerpatienter. Hon tyckte det vi gjorde var bra så hon köpte ett halarmärke, säger Finne.
Hit har Pampasmaffian donerat pengar:
- 2019: Barncanceravdelningens verksamhet på Vasa centralsjukhus
- 2020: Kriscenter Valo
- 2021: Österbottens skyddshem
- 2022: Nada-Nord
- 2023: Ninni-verksamheten
- 2024: Österbottens cancerförening
Styrelsen byts snart ut, så det här är bland det sista de gör tillsammans.
– Det känns som att vi avslutar på topp när vi får donera pengar till Österbottens cancerförening. Det finns inget bättre än att kunna hjälpa andra, säger Finne.
– Det är även roligt att kunna säga åt familjen att man donerar pengar. Det är någonting vi alla kan vara stolta över, säger Tobias Holmberg.
Alla drabbas
När de funderade på vart de skulle donera pengarna hade de många olika organisationer och föreningar att välja mellan.
– Det var Wilma som hade en lista med förslag och resten fick sedan rösta. Alla röstade på Österbottens cancerförening, säger Seligson.

Det var glada miner när Pampasmaffians styrelsemedlemmar var på väg till Österbottens cancerförening för att räcka över summan på 2750 euro. Bild: Johannes Björkqvist
Wilma Eklund säger att pengarna går till ett viktigt ändamål och det är något som ligger många av dem nära hjärtat.
– De flesta känner någon som har eller har haft cancer. Fast man inte insjuknar själv så berör det ju personerna i den drabbades närhet. Därför tror jag att studerande har uppskattat att pengarna går till Österbottens cancerförening, säger Holmberg.
De hoppas att summan de donerar är större i framtiden.
– Pampas nationaldag växer för varje år som går. Förhoppningsvis kan vi även sälja fler välgörenhetsmärken i framtiden, säger Granlund.
Spräckte 200 000 euro
Dylika donationer är viktiga för Österbottens cancerförening av två orsaker.
– För det första ökar det medvetenheten om att vi finns när det ordnas sådana här insamlingskampanjer. Jag hatar att höra: "Bara pappa skulle ha vetat att det fanns en cancerförening". Vår målsättning är att nå alla de som drabbas av cancer i vårt område och särskilt de som är i behov av vår hjälp, säger Suoranta.
– För det andra så finansieras en del av vår verksamhet med donationer. Omkring 20 procent av vår årliga inkomst kommer från donationer. Utan donationer måste vi anpassa vår verksamhet.

Suoranta berättar att Österbottens cancerförening har kontor i Vasa, Jakostad, Karleby och Seinäjoki. Bild: Johannes Björkqvist
I mars inleddes Österbottens cancerförenings insamlingskampanj Stop Cancer för fjärde gången. Pengarna som Pampasmaffian donerar landar i den potten.
– Med de här pengarna kom vi över 200 000 euro. Österbottningarnas talkoanda och vilja att donera pengar är stark, mycket starkare än på andra håll i Finland.
– Men det märks på antalet stora donationer av enskilda företag att det är många andra oroligheter runt om i världen för tillfället och många som behöver hjälp. Så även av den orsaken är den här donationen viktig för oss.

Bild: Johannes Björkqvist
Meningsfullt arbete
Seligson har en fråga till Suoranta:
Är det tungt att arbeta med det här?
– Jag får ofta frågan av mina kompisar. Jag har förlorat vänner och bekanta som jag fått via arbetet. När det sker är mina egna vardagliga problem mitt i allt inte så stora. Att arbeta med det här ger mig energi och meningsfullhet.
En sak som Suoranta lyfter upp under pratstunden är kamratstödet. Det är personer som har eller har haft cancer som hjälper andra i samma situation.
– Vi har 70 personer som erbjuder kamratstöd hos oss. Om någon till exempel får prostatacancer försöker vi hitta en som erbjuder kamratstöd som också haft prostatacancer. Känner ni någon som har cancer och vill prata med någon ska ni be dem kontakta oss så ser vi till att de kommer i kontakt med varandra.

Suoranta föreslog att de skulle promenera till scenen vid Vasa torg och ta ett foto. Det är här Pampas nationaldag firas varje år. Bild: Johannes Björkqvist
Suoranta har också en fråga till de som går ut ur Pampasmaffians styrelse.
Kommer ni att sakna Pampasmaffian?
– Jo, men allt har sin tid. De flesta av oss är på slutrakan med studierna. Det har varit mycket jobb, men det ger mer än det tar. Nu är det dags att ge stafettpinnen vidare, säger Finne.
Deras möte var lyckat. De började smida planer på framtida samarbeten för att sprida Österbottens cancerförenings budskap.
– Vi håller kontakten och ser vi vad vi gör nästa nationaldag, säger Suoranta.