Studerandeaa1

Emilia Melén önskar att studerande inkluderas när ledningen på Åbo Akademi kommunicerar om beslut. Bild: Pressbild

Studentkåren vid Åbo Akademi vill att studerande får information om nedskärningarna som personalen och media får. – Det ska inte vara något vi måste be om.

I tisdags kom beslutet från Åbo Akademis ledning. Omställningsförhandlingarna har avslutats och utöver nedskärningar i form av uppsägningar och omplaceringar kommer universitetet också att genomgå en stor omstrukturering.

Emilia Melén är styrelseordförande för Åbo Akademis Studentkår. Hon säger att styrelsen förstår det ekonomiska läget och behovet att fatta svåra beslut. Men hon önskar att studerande tagits i beaktande när ledningen informerade om besluten. Studerande fick ingen intern information.

– Vi fick ta del av beslutet i medierapporteringen. Vi önskar att man samtidigt som man gick ut med informationen till medier också skulle ha informerat oss studerande. Vi vill tas i beaktande, för det berör oss och vi bryr oss om det som händer på universitetet.

 

Omställningsförhandlingarna i korthet

  • Högst 48 personer kommer att sägas upp. Cirka 120 personer kommer att erbjudas ändrade arbetsvillkor eller omplacering.
  • Åbo Akademi kommer att gå från fyra till två fakulteter: Människa och Samhälle samt Natur och Teknik.
  • Målet med förändringarna är att spara cirka 2,9 miljoner euro per år i personalkostnader.
  • Den nya organisationen träder i kraft senast den 1 september 2025.
     

Att ÅA måste skära ned har länge varit aktuellt och något som studerande varit medvetna om. Däremot kom omstruktureringen, med att fyra fakulteter ska bli två, som en stor överraskning.

– Jag tror att många studerande blev chockade.

I ett uttalande skriver studentkåren att: "en omfattande omstrukturering påverkar studerande direkt, oavsett hur stora eller små förändringar som görs".

Studerande har kunnat lämna in sina frågor om omställningsförhandlingarna på studentkårens hemsida. De mest ställda frågorna ska nu studentkåren lämna över till ÅA:s ledning att besvara.

– Man vill veta hur det här påverkar oss studerande rent konkret.

Har ni någon hälsning till ledningen i det fortsatta arbetet?

– Att man också kommunicerar till oss studerande, på samma sätt som man kommunicerar till personal och media. Kommunikationen ska löpa automatiskt. Det ska inte vara något vi måste be om.

Felix Mattsson studerar till klasslärare. Han kommer från Kållby, Pedersöre. Bild: Heidi Kojonen

Felix Mattson studerar till klasslärare. Han och hans kurskamrater sitter i ett hörn på Academill i Vasa och analyserar en bilderbok. Men i tankarna finns också nyheten om omställningsförhandlingarna.

– Det är konstigt att vi inte fått nån som helst info via nån informationskanal till oss direkt. Jag fick höra om beslutet av historialäraren på en föreläsning.

Mattsson önskar att studerande hade inkluderats i processen.

Väcker det farhågor?

– Ja, man undrar vad som kan komma till näst, som vi inte vet om. Det skulle vara skönt att veta om sånt som ändå påverkar oss.

ÅA:s ledning har gått ut med att inga utbildningar ska läggas ner. Men Mattsson känner sig inte helt trygg med det uttalandet.

– Det känns ändå som att något mer kan komma. I slutändan kommer vi som studerar att påverkas.

Veronica Koskinen studerar till lärare inom småbarnspedagogiken. Hon är hemma från Houtskär i Pargas. Bild: Heidi Kojonen

Veronica Koskinen känner sig inte så orolig för sin egen del.

– Jag är inte så insatt i allt som händer, men det jag har hört är att det inte ska påverka studerande. De försöker undvika att göra vardagen svårare för oss.

Tilde Grönvik kommer från Närpes och studerar socialvetenskap för andra året. Bild: Heidi Kojonen

Tilde Grönvik tycker att det är synd att man måste genomföra nedskärningar.

– Det drabbar ju så många. Det blir svårare för både personal och studerande, som kanske inte får den hjälp man behöver framöver.

Men hon försöker att inte tänka så mycket på det.

– Jag fokuserar på det jag har framför mig i stunden. Om nedskärningarna påverkar mig får jag ta det då.

Läs fler nyheter