15.11.2024

Svenskspråkiga unga allt mer konservativa – flickor mer för abort än pojkar

Skrivet av: VBL-ÖT-SÖ
unga

Den psykiska ohälsan är fortfarande större bland flickor än bland pojkar. Flickor upplever mera stress, ensamhet och prestationsångest, visas Magmas ungdomsbarometer 2024. Bild: Arkiv

Unga svenskspråkiga finländare mår allt bättre och blir allt mer konservativa. Man ser också att flickor är tydligare för abort än vad pojkar är. Det visar den färska ungdomsbarometern 2024.

Magmas ungdomsbarometer publiceras på torsdagen. I den ser man att svenskspråkiga unga blir allt mer värdekonservativa.

Tittar man närmare på könen ser man en nästan spegelvänd fördelning. En tredjedel av de svenskspråkiga flickorna befinner sig på vänstersidan på vänster–höger-skalan. Av pojkarna är en tredjedel på högersidan.

När det gäller liberal–konservativ är skillnaderna mellan könen ännu tydligare. Man ser bland annat att flickor är betydligt mer för abort än vad pojkar är.

Samtidigt ställer sig de unga negativare till invandring än tidigare och deras klimatoro har minskat betydligt på två år.

Jacob Strandell, forsknings- och utvecklingschef för den rikssvenska ungdomsbarometern, kommenterar resultatet i Magmas barometer.

– Den här konservativa vågen är en del av en större utveckling i många delar av västvärlden. Också i Sverige märks en konservativ strömning bland svenska ungdomar.

Ungdomar mår bättre än tidigare

Ungdomsbarometern tar också upp de ungas syn på sitt välbefinnande och sin psykiska hälsa. Nu syns en liten förbättring efter sex år av sämre resultat. Men siffrorna inte är tillbaka på samma nivå som före coronapandemin.

Men den psykiska ohälsan är fortfarande större bland flickor än bland pojkar. Flickor upplever mera stress, ensamhet och prestationsångest. Ifall man behöver stöd i vardagen, till exempel med den psykiska hälsan, föredrar 40 procent i första hand fysiska stödtjänster.

Svårt med skärmtid tycker de flesta

71 procent av flickorna och 52 procent av pojkarna anser att de är beroende av eller lider av sin skärm- eller telefonanvändning. Motsvarande siffror för sociala medier är 69 procent och 42 procent.

De mest använda mediekanalerna bland svenskspråkiga unga är sociala medier, med Tiktok och Instagram i spetsen.

Andra teman som lyfts upp i barometern är bland annat inställningen till utbildning, användningen av engelska i situationer där den andra parten talar finska, samt dålig behandling på grund av minoritetstillhörighet.

Magmas ungdomsbarometer

  • Mätningen genomfördes på våren 2024. Det är den fjärde gången.
  • Materialinsamlingen är utförd av Taloustutkimus.
  • Resultatet baseras på svar från 1 666 svenskregistrerade unga i åldern 15–19 år.
Läs fler nyheter