17.4.2025

Utredning öppnar för starkare vin i mataffärerna – Alko kommer med snabbt motförslag

Skrivet av:Sofia Aurdal
kalko1

Sedan i somras har det varit tillåtet för mataffärer att sälja bland annat vin med en alkoholhalt på upp till åtta procent. Bild: Ari Sundberg

Det är nu upp till regeringen att avgöra om den vill föreslå att vin med en alkoholhalt på upp till 15 procent ska få säljas i exempelvis mataffärerna. Men att nå enighet verkar inte bli helt enkelt.

Utredaren Antti Neimala har det senaste dryga halvåret granskat förutsättningarna för att gå in för friare vinförsäljning i Finland.

Utredningen är nu klar och överlämnades på onsdagen till beställarna, Social- och hälsovårdsministeriet och Arbets- och näringsministeriet.

Slutsatsen i utredningen är att det i slutändan är upp till de politiska beslutsfattarna att avgöra om försäljning av vin med en alkoholhalt på upp till 15 procent ska tillåtas också hos andra än Alko. I praktiken betyder det att regeringen nu måste enas om den ska föreslå eller låta bli att föreslå en sådan lagändring.

Och det är ingen fråga som de fyra regeringspartierna avklarar i en handvändning. Statsministerpartiet Samlingspartiet har redan länge talat för att tillåta starkare vin i mataffärerna. Regeringskollegan Kristdemokraterna har hittills gett ett klart nej, och inställningen har inte förändrats.

– Vi är definitivt inte för, säger Peter Östman, ordförande för Kristdemokraternas riksdagsgrupp, då han får frågan om partiets inställning till en möjlig avreglering.

 

Utredningen i korthet

  • I regeringsprogrammet nämns att en utredning om att avreglera försäljning av viner med en alkoholhalt på upp till 15 procent ska göras.
  • Utredningen inleddes i höstas och offentliggjordes på onsdagen.
  • Enligt utredningen finns förutsättningar för att avreglera vinförsäljningen.
  • I den lyfts tre möjliga modeller som kunde införas separat eller parallellt: försäljning i mataffärer, hos restauranger med tillstånd eller i specialaffärer.
  • Utredningen lyfter både för- och nackdelar med en avreglering.
  • I den konstateras också att det är upp till de politiska beslutsfattarna att avgöra om en avreglering ska bli av.

 

Både för- och nackdelar

I utredningen granskas dels hur en avreglering av vinförsäljningen kunde genomföras, dels vilka effekter det kunde få för finländarnas hälsa, Alkos ställning, konkurrens och näringsverksamhet.

Neimala beskriver tre separata modeller för hur försäljningen kunde avregleras:

Antingen kunde man gå in för att mataffärerna får börja sälja det starkare vinet eller så kunde restauranger med serveringstillstånd få börja sälja alkoholdryckerna åt kunderna. Det tredje alternativet skulle vara att tillåta försäljning av starkare vin i specialaffärer.

De här alternativen kunde enligt utredningen införas som separata reformer eller parallellt med varandra.

Betraktar man konsekvenserna så lyfts både för- och nackdelar med en eventuell avreglering.

Till fördelarna för konsumenterna hör att valfriheten ökar och att priserna kan sjunka. Störst skulle fördelarna vara för de företag som skulle få börja sälja vinet, eftersom bland annat deras konkurrenskraft skulle öka.

Som nackdelar listas att reformen kunde öka alkoholkonsumtionen och därmed också de alkoholrelaterade skadorna. Dessutom skulle den sannolikt få betydande konsekvenser för Alko, som i dagsläget har monopolställning i Finland.

Utredningen säger varken bu eller bä om hur Finland borde göra, men i den konstateras ändå att vårt nuvarande tillstånds- och övervakningssystem är rätt heltäckande. Den allmänna uppfattningen är enligt utredningen att de som utöver Alko tillåts sälja alkohol i dag – mataffärer och restauranger – agerar ansvarsfullt. Med tanke på det finns det enligt utredningen goda förutsättningar för att gå in för en avreglering.

 

Alkos förslag

  • Möjliggör söndagsöppet.
  • Förläng de tillåtna öppettiderna på lördagar.

 

Alko var snabbt ute med att kommentera utredningen. I ett pressmeddelande konstaterar det statsägda bolaget att Alko redan i dag är en jämlik försäljningsplattform, och att det därmed inte finns hinder för produkterna att ta sig in på marknaden. Alla leverantörer har enligt bolaget samma möjligheter att få in sin produkt i Alkos sortiment.

Alkos vd Leena Laitinen säger i pressmeddelandet att det nordiska systemet för alkoholförsäljning hör till de bästa, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Systemet möjliggör en ansvarsfull och kundorienterad försäljning, samtidigt som man förebygger de skador alkoholen leder till.

"Det här är bra att hålla i minnet i en tid då man på alla sätt försöker stärka folkhälsan och de offentliga finanserna", säger hon.

I stället för att gå in för en stor lagändring i form av avreglering talar Alko för att hålla sig till måttliga ändringar, om man vill förverkliga sådana. Bolaget anser att ett bättre alternativ skulle vara att tillåta att Alko får hålla öppet på söndagar och senare på lördagskvällarna.

"Den ändringen skulle gå att genomföra inom nuvarande ramar. Man kunde prova hur väl ändringen fungerar och vid behov backa ifall alkoholkonsumtionen skulle stiga", säger Laitinen.

Riksdagsledamot och den kristdemokratiska riksdagsgruppens ordförande Peter Östman lyfter fram hälsoriskerna som uppstår ifall alkoholkonsumtionen ökar. Arkivbild. Bild: Sofia Aurdal

Därför säger KD nej

Hur regeringen väljer att agera är ännu oklart.

Östman uttalar sig inte desto mer om hur Kristdemokraterna tänker agera ifall övriga regeringspartier vill genomföra en avreglering av vinförsäljningen. Han är ändå tydlig med att hans parti i regeringsförhandlingarna inte har gått med på något mer än att frågan utreds, och det har nu skett.

Det Kristdemokraterna befarar att skulle hända om starkare vin fick säljas i mataffärerna är att Alkos monopolställning skulle brytas. Det skulle vidare, enligt Östman, öppna upp för att också starkare alkoholdrycker snart kunde börja säljas på flera håll.

Han tillägger att regeringspartierna också i regeringsprogrammet slagit fast att Alkos folkhälsouppgift och ställning ska bevaras.

Både Konkurrens- och konsumentverket (KKV), som gjort en egen utredning i frågan, och den nu aktuella utredningen lyfter också effekterna på Alkos monopolställning. En avreglering av vinförsäljningen skulle enligt KKV märkbart försämra Alkos lönsamhet, och trots anpassningsåtgärder skulle Alkos framtid vara osäker.

I den färska utredningen sägs att en avreglering beträffande vinet skulle leda till att de rättsliga och ekonomiska grunderna för Alkos monopol måste omprövas.

Läs fler nyheter