
Vi gick på bajsjakt med uppgiven hundägare: "Längs Bangatan är det riktigt illa"
Peter Bergfeldt är en ivrig hundägare som också sköter om saker och plockar upp efter sina älsklingar då de skött sina bestyr. Men många hundägare gör inte det, säger han. Bild: Fredrik Westblom
Varför plockar inte folk upp efter sina hundar? Den frågan ställer sig hundägaren Peter Bergfeldt. Hans valp Bosse har flera gånger ätit andras kvarlämnade skit – vilket kan vara katastrofalt för hälsan.
Vi möter Peter Bergfeldt utanför hans jobb. Han är på väg för att hämta sin hund Bosse, ett och ett halvt år gammal, från hundvakten. Bergfeldt har för tillfället två hundar och har ägt flera under hela sitt liv, men:
– Bosse är faktiskt den första jag har försäkrat.
Orsaken till det är enkel. Som valp är Bosse benägen att äta ett och annat som ser smaskigt ut i en liten hunds ögon. Som andra hundars bajs, exempelvis.
– Det är ju inte så roligt sedan då han kommer och vill pussas, säger Bergfeldt.
Men faktum är att det inte heller är bra för hundens hälsa. Slutresultatet kan bli diarré och dyra veterinärräkningar.
– Valpar tycker om att sätta allt i munnen och då sprids sjukdomar.

Bosse är en Dandie Dinmont-terrier. Det är en ovanlig ras i Finland, säger husse Peter bergfeldt. Bild: Fredrik Westblom
Vi går ut på en promenad längs gatorna i Vasa. Vårt mål är att försöka hitta hundbajshögar som någon glömt kvar. Bergfeldt brukar nämligen ofta reagera på att det ligger en hög här, en hög där.
– För några år sedan i mars gick jag på en hundpromenad och konstaterade att det var väldigt många högar här. Jag började räkna dem men insåg att det inte var någon idé, för de var så många. Så i stället köpte jag cocktailpinnar som hade världens alla flaggor på och lade flaggor i varenda hög jag såg.

Hundbajsproblematiken är något hundägare ofta diskuterar sinsemellan, säger Peter Bergfeldt. – Jag tror ju att det finns en hel del som tagit det i system att de skiter i att plocka upp efter sina hundar. Bild: Fredrik Westblom
Vad är då problemet?
– Att folk inte kan ta sitt ansvar och plocka upp efter sig. Vem ska göra det då, tycker de?
Bergfeldt har också gjort mera än bara flaggoperationen. En gång såg han en kvinna som rastade sin hund.
– Den släppte ifrån sig en hög men hon plockade inte upp den. Då sade jag faktiskt till, men som svar fick jag "kyss fi ...".
Vilka gator tycker du är de mest nedskitade?
– Jag bor ju själv vid Bangatan, som går förbi polisstationen, och där är det otroligt illa, framför allt på våren.

Bosse undersöker en annan hunds efterlämningar. Bild: Fredrik Westblom
Därför vill han också påminna hundägare om att göra det rätta nu då våren närmar sig.
Men Bergfeldt förstår också att folk kan känna sig skamsna om de blir påkomna. Han har faktiskt en sådan berättelse också.
– En gång då jag skulle rasta en av mina hundar en tidig söndagsmorgon märkte jag att jag bytt jacka och inte hade några påsar med mig. Amadeus, som min dåvarande hund hette, släppte ett lass mitt på Korsholmsesplanaden.
Peter har erfarenhet av att andra städer kan ha gratis påsar för hundägare vid skräpkorgarna på stan. Så icke Vasa, och just den gången var det här ett problem.
Vad han gjorde härnäst är inte direkt något han är stolt över.
– Jag tänkte för mig själv att här syns ju inte en själ, så jag sparkade snö över högen. Just som jag gjorde det steg en karl ut ur en intilliggande parkerad bil och sade: "Hördu, jag såg vad du gjorde. Nu är det bara så att du plockar upp det där."

Bosse brukar ofta vilja tugga i sig allt möjligt som ligger på gatan, så Peter Bergfeldt får ofta stoppa honom. Bild: Fredrik Westblom
Bergfeldt försökte förklara att han inte hade med sig påsar och att han alltid annars brukar plocka upp efter sig, men mannen lyssnade inte på det örat.
– "Jag väntar här tills du hämtat en påse", sa han. Så jag gick in till en affär, tog en påse och städade upp högen. Visst kände jag som om jag var en av de som ljuger då, säger han.
Under vår promenad hittar vi inga bajshögar, men det kan också bero på att det nyss kommit ett lager nysnö.
– Du vet hur det är. Det som göms i snö kommer fram i tö, säger Bergfeldt.