17.1.2025

Wärtsilä ger Vasa tre år – Häyry: "Man hinner göra mycket under 2025 och 2026"

Skrivet av:Cecilia Holmström
Wartsilaomradet1

Arkitektbyråns skiss på hur området kunde se ut från Storalånggatan. Bild: Arkitektbyrå Helamaa och Heiskanen

Wärtsilä har gett Vasa ett tidsfönster på ungefär tre år för att ge besked om ett kultur- och kongresscenter i deras gamla fastigheter i Vöråstan. Tajt tidsram? Det är vi vana vid, säger stadsdirektör Tomas Häyry.

När Vasa stadsfullmäktige fyller 150 år den 27 januari föreslås de som sitt jubileumsbeslut ge stadsstyrelsen i uppdrag att utreda möjligheten att genomföra ett musik- och kongresscenter på Wärtsiläs gamla verkstadsområde nära Metviken.

– Det handlar om att besluta göra en utredning om hur man skulle kunna förverkliga ett kongress- och musikhus på det kulturområde som man tänkt utveckla gradvis på Wärtsiläområdet. Men nu är det första steget att vänta på fullmäktiges beslut, säger stadsdirektör Tomas Häyry.

Monteringshallen som omger den gamla smedjan är byggd 2007. Den är 130 meter lång, 40 meter bred och har en takhöjd på 16,5 meter. Arkivbild. Bild: Mikael Nybacka

Jubileumsbeslutet innehåller inga pengar.

– Då beslutet är fattat kan vi titta på möjligheterna att fördela pengar. Finansieringen blir en av de svåraste frågorna men vi ska undersöka olika alternativ. Vi har redan sett på hur andra har gjort i samband med planeringen av Wasa Station. Vi har mycket bakgrundsmaterial, säger Häyry.

Han konstaterar allmänt att det just nu finns stora utmaningar kring finansiering av byggande.

– Men investeringen eller byggandet kommer ju inte att hända direkt. Samtidigt har vi också ett tidsfönster här. Förhoppningsvis tar byggandets ekonomi fart. Jag hoppas att vi har andra tider om ett par år, säger Häyry.

Kvarteret med de gamla fabriksbyggnaderna enligt planutkastet. Bild: Kati Hiekkanen

Byggnaderna och marken ägs av Wärtsilä som har flyttat till Vasklot.

– Vi har hyresgäster i monteringshallen till mitten av 2027. Vi ville lyfta fram förslaget i tid för att ge Vasa stad möjlighet att utnyttja den här tiden för planering, förberedelser och offertförfrågningar, säger Wärtsiläs fastighetsdirektör Tommy Grannas.

Wärtsilä har inget intresse av att fortsätta äga varken mark eller byggnader.

– Men vi behöver inte bli av med dem omedelbart bara vi vet att det finns en plan. Det finns möjlighet till en liten mjukstart. Vi håller dörren öppen till 2028, men vill ha besked lite tidigare vartåt det lutar. Vi kan inte vänta i en evighet. Blir det inget musik- och kongresscenter måste vi ta en ny runda för att se vilken användning som kan bli aktuell då, säger Grannas.

Tommy Grannas, fastighetsdirektör på Wärtsilä, tror att monteringshallen har en stor potential. Arkivbild. Bild: Mikael Nybacka

Tomas Häyry, är det möjligt för Vasa att komma med en plan inom den tidsram Wärtsilä ger?

– Det är säkert möjligt. Man hinner göra mycket under 2025 och 2026, säger Häyry.

Grannas räknar med att detaljplanen för området blir godkänd under våren. Tanken är att hela området ska göras om, för bostäder, butiker, hotell och allmännyttiga byggnader.

– Vi har ansökt om de första rivningsloven för byggnader som ska rivas 2025–2027. Vi börjar norrifrån, med den stora fabriksbyggnaden som ligger närmast trafikparken. Den vill vi få bort i år så att Vasa stad kan börja förbereda och konkretisera infrastrukturen för kommande kvarter. I år ska vi också riva personalbyggnaden vid huvudporten och nästa år följer laboratoriebyggnaden med den stora skorstenen, säger Grannas.

Han hoppas att Vasas planer på ett musik- och kongresscenter börjar konkretiseras nu.

– Alla säger att våra fastigheter skulle vara den bästa lösningen. Den stora monteringshallen som vi föreslår är en ny byggnad som det ställdes väldigt hårda krav på när den byggdes. Det är enkelt att gå vidare därifrån. 95 procent av det som ska byggas sker under tak i befintliga utrymmen. De kommer till dukat bord, säger Grannas.

Smedjans ena gavel är en del av väggen i monteringshallen. Arkivbild. Bild: Mikael Nybacka

I grannbyggnaden, det gamla lokstallet, finns Wärtsiläs tidigare personalrestaurang.

– Vi har renoverat den från golv till tak. Där finns ett fullt utrustat restaurangkök där vi serverat upp till tusen portioner om dagen. Köket klarar också fine dining. Att restaurangen är klar minskar kostnadstrycket, säger Grannas.

Vasa lade ner mycket tid på planering av ett musikhus i anslutning till Wasa Station som tidigare planerades på gamla busstationsområdet.

– Grundarbetet är inte bortkastat. Mycket material kan säkert användas. Jag tror att de har en ganska klar bild av vad de vill ha. Men adressen är en annan nu, säger Grannas.

Enligt Häyry kan man dra nytta av material och lärdomar från Wasa Station.

– En lärdom var att det löns att koppla in potentiella operatörer direkt från början. Nu vet vi också att det finns intresse för Wärtsiläområdet. Vi har redan varit i kontakt med några som är mycket intresserade. Vi måste undersöka både möjliga operatörer och finansieringsmöjligheter. Då klargörs också vad stadens roll blir, säger Häyry.

Arkitektskiss: Glasväggen i konsertsalens foajé med utsikt mot Metviken. Bild: Arkitektbyrå Helamaa & Heiskanen

Enligt Häyry handlade Wasa Station för stadens del om ett musik- och kongresshus.

– Nu är det frågan om att utveckla ett kulturkvarter. Det här är en bredare fråga.

Hur ser du på chansen att det verkligen blir av?

– Det får tiden utvisa. Vi ska inte gå händelserna i förväg. Vi tar ett steg i taget och ser var vi hamnar. Men Wärtsiläområdet är en unik möjlighet att utveckla något helt enastående.

Nu inväntar Häyry fullmäktiges beslut.

– Sedan får vi skrida till arbete.

Det blir mycket jobb på kort tid?

– Så är det. Men det är vi vana vid, säger Häyry.

Läs fler nyheter