
Wrestling blev ljuset i Teemus mörker: "Det låter dramatiskt men wrestling räddade livet på mig"
Teemu Kytösaari har jobbat som wrestlingdomare i tio år. Det gör honom till den domare som varit aktiv längst i Norden. Bild: Jonny Huggare Smeds
Då Teemu Kytösaari upplevde sitt livs botten återupptäckte han wrestling. Det kom att förändra hans liv.
Wrestling berättar den äldsta historien som trollbundit oss ända sedan de första människorna samlades runt lägereldarna: berättelsen om det goda mot det onda.
Berättelsen har gett upphov till myter och kulturer. I Star Wars möter vi Luke Skywalker, som representerar ljus och hopp, och kämpar mot sin far, Darth Vader, som har fallit till den mörka sidan. Batman, som står för ordning och rättvisa, kämpar mot Jokern, som representerar anarki. Det är mänskligt att föreställa sig att det goda till slut besegrar det onda.
I wrestling får publiken uppleva samma historia. Då TT Suosalo äntrar scenen jublar publiken i Helsingfors ishall. TT är hemmafavoriten från Borgå som ska gå en match mot Vinny Pacifico, från Staten Island i USA.
Då klockan ringer står en man i svartvitrandig tröja mellan brottarna och håller koll.

För att vinna en traditionell wrestlingmatch måste man se till att motståndarens axlar är nere i 3 sekunder. Teemu Kytösaari räknar. Bild: Jonny Huggare Smeds
Mannen, Teemu Kytösaari, 38, är en helt vanlig Vasabo med jobb, barn och sambo. Men när Slam Wrestling Finland behöver en domare drar han på sig domartröjan och åker över hela Finland för att döma wrestlingmatcher.
– Jag upptäckte wrestling under tonåren då det sändes på Sub TV. Det var vid millennieskiftet då wrestling var populärt i Finland.

Brottarna gör allt de kan för att underhålla publiken. Bild: Jonny Huggare Smeds
Lika snabbt som finländska tonåringar blev wrestlingfans slocknade intresset för många. Med tiden slutade kanalen sända wrestling och Teemus intresse gick i dvala. Det skulle dröja några år innan det bubblade upp igen. Då starkare än någonsin.
– Intresset kom tillbaka när jag studerade i Åbo och upplevde mitt livs botten.
I spegeln möttes han av en överviktig 26-årig singel som saknade mål i livet. Studierna gick heller inget vidare och Teemu kände sig misslyckad. Han hittade tillbaka till wrestlingen av en slump.

Brottarna utsätter sig för en skaderisk när de äntrar ringen. Även om ringen har fjädring, gör det rejält ont att landa på mattan. Bild: Jonny Huggare Smeds
– Jag bestämde mig för att satsa på wrestling, eftersom det var få saker som faktiskt gav mig glädje den tiden.
Drömmen var att bli manager åt brottarna.
– Jag slutade sitta och tycka synd om mig själv och började jobba mot något jag ville i stället. Man kan säga att wrestling räddade mitt liv. Det låter dramatiskt men så var det.

I boxning och UFC skyddar de tävlande sina kroppar. I wrestling öppnar de tävlande sig för motståndarna och litar på varandra för att leverera slag, grepp och kast på ett trovärdigt sätt. Bild: Jonny Huggare Smeds
I ett helt år år slet Teemu på gym och sparade pengar för att ha råd med wrestlingstudierna i USA.
Teemu ser studierna på WWA4 i Atlanta i Georgia som den roligaste tiden i sitt liv. Studerandena hade ett omfattande träningsprogram som fokuserade på både de fysiska och de tekniska aspekterna av wrestling. Deltagarna kunde välja mellan att fördjupa sig i brottning eller agera domare och kommentator.
– Utbildningen pågick i nittio dagar och vi tränade sex dagar i veckan. Trots att jag hade tränat aktivt i ett år och var i mitt livs bästa form var utbildningen det svettigaste och tyngsta jag upplevt.
Livet kretsade enbart kring wrestling under utbildning. När träningarna var över skyndade studerandena tillbaka till sina sovsalar för att spela wrestlingspel på spelkonsol. Med tiden, då han lärde känna andra, insåg Teemu att han inte var ensam om att ha ett kämpigt förflutet. Gemensamt för många som ger sig in i wrestlingvärlden är att de är udda fåglar som inte passar in i normen, berättar han. Wrestling blir en flytväst, som räddar dem från kriminalitet och psykisk ohälsa.

Bild: Jonny Huggare Smeds
Under ett träningspass var domaren sjuk och Teemu blev tillfrågad om han kunde tänka sig att ta på sig den svartvitrandiga tröjan.
– I min första match som domare var jag mest nervös för att jag skulle falla omkull. Som domare måste man röra på sig hela tiden så man inte krockar med brottarna eller skymmer sikten för kameror och publik. Allting var så nytt för mig att jag stod och stirrade då brottarna gjorde imponerande grepp.

TT Suosalo försöker hålla nere Vinny Pacificos axlar för att vinna matchen. Bild: Jonny Huggare Smeds
Det visade sig att han hade talang, och utbildarna gillade vad de såg. Vid det här laget har han varit wrestlingdomare i tio år. Det betyder att han har jobbat längst av domarna i Norden. Han har dömt matcher i flera länder och fått beröm av Earl Hebner, en legendarisk domare.
– En domare får aldrig några medaljer eller titlar. Det största erkännandet man kan få är då brottarna vill att man ska vara domare under deras matcher.
Då ägaren Michael Majalahti, mer känd som Rebel Starbuck, var i behov av en domare blev Teemu engagerad i Slam Wrestling Finland. Företaget grundades 2018 och har som mål att skapa en wrestlingkultur i Finland.
Backstage i ishallen sitter Michael och väntar på att nästa match ska börja. Han är son till två finländare som flyttat till Kanada. I samband med recessionen i Kanada under tidigt 1990-tal blev Michaels pappa sjuk och familjen flyttade till Finland. I bagaget hade Michael sitt intresse för wrestling.
– Jag har alltid älskat wrestling, ända sedan jag var barn i Kanada.
Till skillnad från Nordamerika, Japan och Storbritannien finns det ingen stark wrestlingkultur i Finland. I historiska arkiv kan man visserligen hitta cirkusar med uppgjorda brottningsmatcher från början av 1900-talet. En del kanske också minns Toni Halme, som brottades i USA under namnet Ludvig Borga. Men i övrigt har finsk wrestling aldrig varit hett. Så när Michael startade Slam Wrestling Finland började han från noll. I dag finns det ett tjugotal personer som uppträder för Slam.
– Det är svårt att få det att gå ihop ekonomiskt. Det är ännu inget heltidsjobb för någon i Finland, säger Michael.
Nu finns Slam på Youtube och på streamingtjänsten Triller TV.

Bild: Jonny Huggare Smeds
I och med att wrestling är relativt okänt i Finland finns det många fördomar. Folk brukar göra sig lustiga och påpeka att brottningen är fejk. Ja visst, det är lika fejk som tv-serier, filmer och teater. Det är ingen hemlighet.
– Alla som ser på "Game of Thrones" vet att drakar inte finns på riktigt, men ändå väljer man att acceptera premissen, säger Teemu.
Wrestling går att jämföra med en trollkarlsshow. Alla vet att en trollkarl inte har magiska krafter. Om man går in med inställningen att hela showen är fejk och uppgjord blir den bedrövlig.
Men om man låter sig tro att magi finns så länge showen pågår blir det en medryckande upplevelse och ett sätt att fly vardagen och fysikens lagar.

TT Suosalo och Vinny Pacifico går en match. Bild: Jonny Huggare Smeds
I stället för att dela en person på mitten är det två brottare som trollbinder publiken och strävar efter att få dem att känna glädje, hat och entusiasm. Brottarna spelar på åskådarnas känslor och vill få publiken att uttrycka sig.
De som agerar i ringen pantsätter sina kroppar för publikens upplevelse. Ett felsteg kan ge upphov till stora skador och till och med döden. Varje slag, kast och grepp känns och lämnar spår. Ringen har visserligen en dämpande fjädring, men precis som då man faller omkull på en gräsmatta gör det ordentligt ont.
I Boxning eller UFC-matcher skyddar de tävlande sina kroppar, men i wrestling öppnar brottarna upp sig för att motståndarna ska kunna anfalla på ett trovärdigt sätt. Så även om matcherna är uppgjorda på förhand är skaderisken stor.

Teemu Kytösaari har jobbat som wrestlingdomare i tio år. Det gör honom till den domare som varit aktiv längst i Norden. Bild: Jonny Huggare Smeds
Hulk Hogan, världens mest kända wrestlingbrottare, har förstört ryggen med upprepade legdrop, ett wrestlinggrepp där brottaren hoppar och landar med sitt ben tvärs över en liggande motståndares bröst eller hals.
– Under matcher i Finland har brottarna bland annat fått hjärnskakning och brutit ben, säger Teemu.
Då man stiger in i ringen måste man vara fullt medveten om vad som är på gång. När Teemu läste boken "What it is like to go to war" av Karl Marlantes slogs han av tanken hur Marlantes beskrivning av krig påminner om wrestling, även om det inte går att jämföra krig och wrestling i övrigt.

Teemu Kytösaari började titta på wrestling då han var tonåring och Smackdown sändes på Sub TV. Bild: Jonny Huggare Smeds
– Marlantes kallar slagfältet för Mars tempel och alla som besöker templet kommer att förändras. Det man upplever i templet gör det svårt att återgå till ett normalt liv efteråt. Jag har upplevt samma sak som domare.
Marlantes skriver också att krig kan föra med sig något vackert. I allt lidande finns något vackert. Odödliga vänskaper föds. Då ringen är nerplockad och kroppar omplåstrade kanske man sitter på en kebab klockan 2 på natten och pratar om det som hände i ringen, berättar Teemu.

Teemu Kytösaari från Vasa är som vilken person som helst på vardagarna. Men han drar mer än gärna på sig den svartvitrandiga domartröjan. Bild: Jonny Huggare Smeds
Hemma i Vasa kan Teemu ha svårt att berätta om det han upplevt i ringen, eftersom få förstår vad wrestling är. Därför formas det starka band, ja, nästan familjeband, mellan brottarna och andra aktörer som är involverade.
– Människorna runt omkring mig har blivit som en extra familj för mig, säger Teemu, och syftar på dem som sitter och väntar på sin tur att underhålla publiken.

Teemu Kytösaari säger att det skapas familjeband mellan de som är aktiva i wrestling. Bild: Jonny Huggare Smeds